HTZ: Sustav turističkih zajednica potvrdio dobre najave za ovogodišnju turističku sezonu

Sustav turističkih zajednica

Foto: HTZ

U Ogulinu je danas održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s direktorima i predstavnicima županijskih turističkih zajednica i grada Zagreba.

Uz direktora HTZ-a Kristjana Staničića, koordinacijskom sastanku prisustvovalo je 15 predstavnika županijskih turističkih zajednica s obale i kontinenta, a glavne teme sastanka odnosile su se na očekivani turistički promet povodom nadolazećih uskrsnih blagdana, kao i na najave za glavni dio sezone.

„Nakon određenog usporavanja rezervacija, koje je nastalo kao posljedica nemilih događaja u Ukrajini, u ovom trenutku primjećujemo ponovnu aktivaciju tržišta, kao i daljnji rast interesa za putovanjima. Navedeno potvrđuju i brojni hrvatski turistički subjekti, kao i inozemni partneri, koji javljaju kako se buking prema Hrvatskoj ponovno aktivirao. Ako generalna situacija u Europi ostane stabilna i sigurna, možemo očekivati vrlo dobre rezultate, najprije povodom nadolazećih uskrsnih blagdana, a onda i tijekom glavnog ljetnog dijela sezone“, naglasio je direktor Staničić, nadodavši kako će i ovu godinu obilježiti last minute buking, dok će u smislu turističkog prometa do izražaja ponovno doći tržišta iz najbližeg okruženja Hrvatske.

Predstavnici turističkih zajednica županija su tijekom sastanka potvrdili pozitivne trendove turističkog prometa u prva tri mjeseca ove godine, odnosno pojedine su županije čak i premašile rezultate iz istog razdoblja rekordne 2019. godine, dok su se druge značajno približile trendovima iz predpandemijskog razdoblja. Kada je riječ o nadolazećim uskrsnim blagdanima, turistički sektor na razini zemlje očekuje rast prometa u odnosu na lanjski Uskrs, tijekom kojeg je ostvareno 140 tisuća noćenja, dok se na razini samih županija tijekom uskrsnih blagdana očekuje rast prometa od 10 do 20 posto, ovisno o županiji.

Kada je riječ o očekivanjima za glavni ljetni dio sezone, iz sustava turističkih zajednica potvrđuju kako je interes za hrvatskim destinacijama vrlo izražen, rezervacije su se ponovno aktivirale te se načelno očekuju pozitivni rezultati turističkog prometa. Ipak, naglašeno je kako će budući trendovi ponajviše ovisiti o daljnjem razvoju situacije u Ukrajini, kao i protokolima prelaska granica koje će zemlje, odnosno najvažnija tržišta za hrvatski turizam, uvađati sukladno epidemiološkoj situaciji.

Dodajmo kako je u sklopu sastanka prezentiran i novi turističko-informacijski portal Croatia.hr, koji se razvija u sklopu projekta Hrvatski digitalni turizam, a prezentirana je i metodologija izrade Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje od 2022. do 2026. godine. Kako je naglasio direktor Staničić, riječ je o dokumentu koji će definirat novu marketinšku strategiju, kanale komunikacije, ali i koji će dati smjernice za novi krovni komunikacijski koncept, odnosno posve novu komunikacijsku strategiju na globalnom tržištu. 

Mail