Austrijski Andritz kupio hrvatsku tvrtku Đuro Đaković – Termoenergetska postrojenja (ĐĐ-TEP)

Austrijski Andritz kupio hrvatsku tvrtku Đuro Đaković - Termoenergetska postrojenja (ĐĐ-TEP)

Foto: Hina/EPA

Austrijska tehnološka grupa Andritz objavila je da je kupila hrvatsku tvrtku Đuro Đaković – Termoenergetska postrojenja (ĐĐ-TEP), a promjena vlasništva od četvrtka je vidljiva i u sudskom registru.

Austrijski Andritz u srijedu je na svojim internet stranicama objavio da je kupio tvrtku Đuro Đaković – Termoenergetska postrojenja, tvrtku koja, kako navode, ima godišnji prihod od oko 60 milijuna eura i zapošljava oko 870 radnika na svoje dvije lokacije – u Slavonskom Brodu i Lužanima.

Promjena vlasništva od danas je vidljiva i u sudskom registru, u kojemu je kao novi vlasnik upisan Andritz, a izbrisan dosadašnji vlasnik, ruska tvrtka Nordenergogrupp, u vlasništvu ruskog oligarha Alekseja Mordašova, koji se našao pod sankcijama EU-a nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Andritz: Akvizicija će ojačati našu tržišnu poziciju u segmentu opreme za OIE

Iz Andritza u priopćenju ističu da je ĐĐ-TEP uspješna tvrtka s više od sto godina iskustva u proizvodnji kotlovskih postrojenja za sve vrste goriva i s najzahtjevnijim parametrima.

Tvrtka je fokusirana na projektiranje i proizvodnju kotlovskih postrojenja, energetskih otoka i elektrana koje prerađuju biomasu i otpad, i to tehnologijom rešetki, čime snažno podupire kružno gospodarstvo, ističe se u priopćenju.

Nadalje se navodi da ĐĐ-TEP proizvodi i isporučuje, po principu ‘ključ u ruke’, kompletne elektrane za proizvodnju električne i toplinske energije iz biomase (kogeneracije), snage veće od 2 MWe.

Kompanija je europski lider u proizvodnji tlačnih dijelova i opreme kotla po narudžbi, ističu uz ostalo iz Andritza.

Akvizicija će, kako su istaknuli iz austrijske tvrtke, dodatno ojačati njihovu tržišnu poziciju u segmentu opreme za obnovljive izvore energije.

Iz Andritza ističu i da su međunarodna tehnološka grupa, da imaju oko 27.400 zaposlenih, prisutni su na više od 280 lokacija u više od 40 država.

Inače, po podacima s internet stranice ĐĐ-TEP-a, tvrtka je do sredine 90-ih godina prošlog stoljeća bila u sastavu slavonskobrodske grupacije Đuro Đaković, a u procesu privatizacije (1996.) više od 51 posto dionica je kupio austrijski AE Energietechni. No, nakon problema u toj tvrtki, slavonskobrodski ĐĐ-TEP je mijenjao vlasnike pa je tako zadnjih desetak godina bila u vlasništvu ruske tvrtke odnosno ruskog oligarha Mordašova.

No, ruski se vlasnik našao pod sankcijama nakon početka rata u Ukrajini, što je stvaralo velike probleme i uzrokovalo i blokadu te slavonskobrodske tvrtke, iz koje su apelirali na Vladu da se tvrtki omogući poslovanje i skidanje s liste sankcioniranih.

U drugoj polovini ožujka tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić potpisao je dokument kojim se razdvaja pitanje vlasništva od normalnog funkcioniranja tvrtke i onemogućava bilo kakav transfer financijskih sredstava prema vlasniku i eventualno njegovim povezanim društvima. 

“Sankcije prema vlasniku ostaju na snazi, ali ovim dokumentom izuzima se poslovanje društva ĐĐ-TEP od sankcija. Znači, naša tvrtka nastavlja normalno poslovati, s tim da je uspostavljen sustav kontrole i nadzora prema vlasniku, koji je praktično izvlašten što se tiče njegovih prava u TEP-u”, rekao je nakon toga direktor ĐĐ-TEP-a Ivica Marić.

Mail