Na sajmu CMT u Stuttgartu Hrvatska među traženijim destinacijama

Na sajmu CMT u Stuttgartu Hrvatska među traženijim destinacijama

Foto: HTZ

Sezona turističkih sajmova i intenzivne promocije u punom je jeku pa tako Hrvatska turistička zajednica ovih dana predstavlja ukupnu hrvatsku turističku ponudu na sajmu CMT, općem turističkom sajmu za široku publiku koji se održava u Stuttgartu sve do 22. siječnja 2023.

Poseban naglasak sajma je na kampingu pa tako svoju ponudu u sklopu hrvatskog štanda predstavlja i ukupno 16 suizlagača, odnosno hrvatskih turističkih subjekata. Sajam je obišao i Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj koji je, između ostalog, sudjelovao i na predstavljanju „Reiseanalyse“, rezultata istraživanja njemačkog instituta FUR prema kojem je gotovo 70 posto Nijemaca voljno putovati jednom ili više puta tijekom ove godine.

„Riječ je o vrlo detaljnoj analizi njemačkog turističkog tržišta koja nam omogućava uvid u trendove koji će obilježiti aktualnu godinu. Podaci pokazuju kako među Nijemcima postoji određena zabrinutost gospodarskom situacijom pa se tako i smanjio postotak onih koji očekuju da će se njihova osobna ekonomska situacija značajnije poboljšati u narednoj godini. Međutim, kada govorimo o turizmu, analiza pokazuje da je želja za odmorom visoka pa je tako 23 posto ispitanika izjavilo da planira veću potrošnju za putovanja u ovoj godini, a dobre trendove potvrđuje i buking u siječnju koji se vratio na predpandemijske razine što su na sajmu potvrdili i predstavnici turoperatora te agencija“, izjavio je Draghicchio.

U skladu s navedenim, cjelokupna slika godišnjih odmora u ovoj će godini biti sve sličnija onoj iz predpandemijskog razdoblja, kako po odredištima, tako i po vrstama putovanja. Navedeno potvrđuju i podaci iz analize prema kojima prvo mjesto ponovno zauzimaju putovanja unutar same Njemačke, a zatim slijede inozemne destinacije kao što su Španjolska, Italija, Turska, Austrija, Hrvatska te Grčka.

„Njemačka je naše najvažnije emitivno tržište s kojeg tradicionalno ostvarujemo najveći turistički promet. Lani smo s ovog tržišta ostvarili gotovo 25 milijuna noćenja čime Njemačka u ukupno realiziranim turističkim noćenjima ostvaruje udio od preko 23 posto. Provest ćemo sve potrebne aktivnosti kako bi u našu zemlju i tijekom ove godine privukli što veći broj Nijemaca pa će u tom smislu vrlo važan biti i naš nastup na sajmu f.re.e u Münchenu u veljači na kojem ćemo biti zemlja partner, kao i na sajmu ITB Berlin, jednom od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova koji će se održati u ožujku“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Također, podaci iz analize govore o realizaciji oko 65 milijuna turističkih putovanja s njemačkog tržišta u ovoj godini, dok je ukupan broj turističkih putovanja prije pandemije iznosio oko 71 milijun. Od toga proizlazi i da će udio odmora na Mediteranu opet iznositi oko 38 posto te da će daleka putovanja imati i dalje nešto manji udio nego je to bio slučaj u predpandemijsko vrijeme.

Dodajmo kako su među hrvatskim suizlagačima na sajmu CMT turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske, Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije te Kvarnera i Raba, a tu su i NP Plitvička jezera, Maistra, Valamar, Plava Laguna, Amadria Park, Valalta, Cresanka, Camping  Cres&Lošinj, Camping  Straško & Omišalj te Aminess Hotels&Campsites.

Mail