Ljubitelji mjehurića i ružičaste boje, vodimo vas na putovanje u Ilok

Foto: Iločki podrumi

Kad su vina u pitanju u Iloku se ruše predrasude i šire se vidici. Osim u poznatim tramincima i graševinama, tamo ćete uživati u harmoničnim roseima, ali i iznimnim pjenušcima koje su pili slavni Rolling Stonesi.

Tko kaže da se pjenušci moraju piti u posebnim prigodama?… Ili da je rose ljetno vino? Možete ih piti kad god poželite. Sami, još bolje u društvu, kao aperitiv, uz jelo, prije spavanja, u svako doba godine. Lagani su, elegantni, pitki, čaša do dvije (oko 1,5 decilitara) dnevno ne škodi, dapače, stručnjaci se slažu da vino pozitivno utječe na cirkulaciju, potiče apetit, ali i metabolizam masnoća, šećera i proteina.

Sad kad smo vas uvjerili da pjenušac ne mora biti blagdanski klišej i da je rose je mnogo više od ljetnog vina, vodimo vas na istok Hrvatske, na padine Srijemskog vinogorja, u čaroban Ilok. Prva asocijacija u svijetu su poznati traminci i vrhunske graševine.

No, nismo li odmah na početku ove priče odlučili srušiti predrasude i proširiti vinske vidike?!

Od aperitiva do deserta

Za Valentinovo, rođendan, Dan žena, posebne prigode – rose je sjajan dar za one koji znaju cijeniti vrhunsko vino. I pri tome ne morate voditi računa je li riječ o ženama ili muškarcima. Pravi rose podjednako vole i jedni i drugi.

Ako ste i vi ljubitelj ovog vina, sigurno ste čuli za jedan od najpopularnijih iločkih rosea, onaj iz nagrađivanog podruma Buhač u kojem je merlot dobio novu dimenziju. A možda ste ga već kušali? Prekrasne, intenzivne ružičaste boje, s mirisom jagoda, potom maline i nara, veseo, slatkast, pitak… Odličan izbor od aperitiva do deserta, pa se 10 tisuća boca brzo proda.

I iločka vinarija Trs proizvodi Rose Franku. Ovo osvježavajuće suho vino (naravno) od frankovke, lijepe je ružičaste boje. Lepršavo, elegantno vino, intenzivnog mirisa na cvijet grožđa, raskošne arome i ugodnog okusa sljubit će se s laganim jelima i salatama.

Like Rolling Stone

Nude se u vrhunskim svjetskim hotelima, pili su ih Rolling Stonesi, kineski milijunaši, europski grofovi i političari… Ovi srijemski pjenušci pravi su hit! Ekološki su, limitiranih izdanja imaju originalnu priču i onu dozu ekskluzivnosti koja čini razliku. Double Gold s tučenim je 24-karatnim zlatom, Carmen Sylva s borovim iglicama, U sridu je posvećen 300. godišnjici Sinjske alke, Bigeste je dobio ime po rimskom naselju na području Ljubuškog, Blago iz mora zrije u amforama u morskim dubinama. Pitki, lagani, harmonični s dugim perlanjem, pravi užitak za ljubitelje mjehurića… Proizvode se na imanju Izvori života OPG Zelenika u Iloku. Uz pjenušce, u njihovoj kušaonici na obali Dunava, ponudit će vas finim čokoladama i pralinama. Tope se u ustima.

Pjenušac je stvar prestiža za svakog vinara, reći će vam u vinariji Ivana Čobankovića, a onaj s ovom etiketom vrlo je ugodno iznenađenje. Pitak, harmoničan, ma savršen… A za kraj pjenušavog putovanja, vodimo vas na puni, zreli pjenušac Radosh Rose vinarije Papak i elegantan ružičasti Principes poznatih Iločkih podruma. U zdravlje!

Mail