Započela prva nacionalna kampanja ruralnog turizma ‘Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!’

Foto: Hina

U selu Bukovlje kod Slavonskog Broda u utorak je pokrenuta nova i prva nacionalna kampanja za ruralni turizam – “Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!”, koja predstavlja bogatstva tih krajeva s ciljem da ih približi domaćim i stranim turistima te pridonese turističkom prometu i razvoju tih krajeva.

“Čast mi je da prvu nacionalnu kampanju za ruralni turizam pokrećemo iz prekrasne Slavonije i upravo je cilj kampanje pokazati svo bogatstvo ruralne Hrvatske, koja čini više od 80 posto teritorija RH. Tu je i više od polovice stanovništva Hrvatske i ovime šaljemo jasnu i važnu poruku da su to krajevi i ponuda koja daje i novu kvalitetu turističkoj ponudi”, poručila je ministrica turizma i sporta Nikola Brnjac na predstavljanju kampanje na Eko-etno salašu Savus u Bukovlju. 

Kampanju zajednički pokreću i provode Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u suradnji s Udrugom ruralnog turizma Hrvatske te zajednicama kulturnog i pustolovnog turizma i obiteljskog smještaja.

Kampanja se sastoji od 12 tematskih video priloga, kojima će biti obuhvaćena jedinstvena turistička ponuda hrvatskih ruralnih područja, a zaštitno joj je lice voditeljica Doris Pinčić. 

Ministrica je na predstavljanju naglasila da hrvatski turizam nikada do sada nije imao takvu kampanju te je i stoga uvjerena kako će privući pažnju i zanimanje turista.

Ruralni turizam, dodala je, bit će dio i buduće turističke strategije održivog razvoja do 2030., koja daje smjernice inovativnog, otpornog i održivog turizma i razvoja raznih vrsta turizma, poput još zdravstvenog, enogastromskog i drugih.

Istaknula je kako Vlada RH u sklopu višegodišnjeg financijskog okvira stavlja naglasak na razvoj kontinentalnog turizma te najavila kako će nastaviti suradnju sa svima koji mogu ponuditi kvalitetne projekte i bilo bi dobro da takvih projekata bude što više.

“Od 2016. do danas smo uložili i više od 14 milijuna kuna u razvoj cikloturizma, koji se često razvija baš u ruralnim prostorima u gotovo svim županijama, a izdvojili smo i više od 40 milijuna kuna za razvoj javno-turističke infrastukture po cijeloj zemlji. I dalje ćemo nastojati da se veći dio sredstava usmjeri u razvoj kontinentalnog turizma, jer sada i turisti više traže boravak u prirodi i na selu, daleko od masovnog turizma, zdravu hranu i slično, a sve to nudi ruralna Hrvatska”, kazala je Brnjac.

U poruci u povodom nove kampanje, direktor HTZ-a Kristjan Staničić ocijenio je da je ruralni turizam u pandemiji postao izuzetno tražen turistički proizvod, a prema istraživanjima u idućim će godinama biti i traženiji jer se i domaći i strani turisti sve više okreću istraživanju neotkrivenih turističkih bisera Hrvatske.

Za kampanju su pripremljeni video materijali koji promoviraju pojedine sadržaje po regijama, kao i opći video s najboljim kadrovima snimljenim u svim destinacijama, a provodit će se na online i offline kanalima komunikacija te kroz društvene mreže “Croatia, Full of Life”, uz oznake #RuralnaHrvatska i #DoživiDomaće.

Mail