DONOSIMO NAJAVE DOGAĐANJA U Gradu Korčuli ovog proljeća i ljeta

TZ Grada Korčule

Izazov Marka Pola – triatlon natjecanje
24. – 26. 4. 2020.

Triatlon natjecanje “Izazov Marka Pola” održava se na otoku Korčula, poznatom po svojoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Triatlon je stoga i nazvan po najpoznatijem svjetskom putniku i istraživaču, pozivajući sve sudionike da kroz triatlon discipline i sami istraže ovaj uzbudljiv otok.

Događanje uključuje:

• Srednje dugi triatlon (1,9 km plivanje / 90 km bicikl / 21,1 km trčanje)
• Sprint triatlon (750 m plivanje / 20 km bicikl / 5 km trčanje)
• Štafetni sprint triatlon (750 m plivanje / 20 km bicikl / 5 km trčanje)
• Ulična humanitarna utrka – 5 km

www.marcopolochallenge.com

Korčulanske Pjatance – Proljetni festival hrane i vina
7. – 10. 5. 2020.

Korčulanske pjatance – Proljetni festival hrane i vina, kroz raznolike ponude hrane i pića korčulanski ugostitelji dalmatinsku kuhinju predstavljaju kao spoj tradicionalnog i modernog, kreiranu u harmoniji sa sezonskim blagodatima jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Kreativnim jelovnicima osmišljenima posebno za ovu prigodu, a koji će se u tjednu održavanja festivala svakodnevno izmjenjivati na korčulanskim trpezama, lokalni znalci predstavljaju svoja gastronomska dostignuća po popularnim cijenama.

Proljetni termin održavanja manifestacije logično je rješenje uzevši u obzir bogatstvo sezonskih namirnica koje dozrijevaju ili svoj kvalitativni vrhunac imaju upravo u ovo doba godine.

Proljeće se tako afirmiralo kao inspiracija kojoj osim korčulanskih kuharica i kuhara nisu odoljeli ni poznati korčulanski i pelješki vinari koji u tjednu održavanja festivala predstavljaju vina koja će odrediti vinske trendove u predstojećoj sezoni.

www.korculanskepjatance.com

Festival viteških igara Korčula
12. 6. 2020.

Otok Korčula jedinstvena je škrinjica s blagom s dvije vrste plesova s mačevima koji su uvršteni na popis nematerijalne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Moreška i Kumpanjija. Ceremonija otvaranja Festivala viteških igara svake je godine poseban događaj kako posjetiteljima i turistima, tako i lokalnom stanovništvu. Sedam otočnih naselja, kroz kulturna i glazbena društava, aktivno baštini i održava više od 400 godina dugu tradiciju jedinstvenih plesova s mačevima. U suradnji s Gradskim muzejom Korčula, Festival prate i izložbe koje tematiziraju po jedno naselje, odnosno karakteristični ples.

https://visitkorcula.net/

Maškarani doček pola Nove godine koji se održava 30.6.2020

Maškarani doček pola Nove godine, tradicionalna zabavna manifestacija, „maškarana” (karnevalska) parada ulicama grada Korčule koja svake godine privlači veliki broj gostiju koji se zabavljaju do ranih jutarnjih sati na ulicama grada Korčule. U tjednu održavanja manifestacije organizatori Karnevalski klub „Bonkulivići” priređuju i dodatna zabavna događanja: radionice za djecu, izradu maski te tematske izložbe.

Korčulanski barokni festival, 1.9. 2020 do 17.9. 2020

Deveta godina Korčulanskog baroknog festivala ugostiti će prestižne svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za izvođenje barokne glazbe.
Koncertne večeri organiziraju se u okružju impresivnih spomenika kulture grada Korčule: katedrala sv. Marka, crkva Svih svetih, palača Arneri i drugi. Također, koncerti se održavaju na drugim atraktivnim lokacijama: otok Vrnik, Vela Luka te mjestima na poluotoku Pelješcu. Zahvaljujući atraktivnim lokacijama i jedinstvenoj sinergiji prostora i barokne čarolije, Korčulanski barokni festival slovi kao nezaobilazan kulturni događaj svjetske glazbene scene.

www.korkyrabaroque.com

Dani pošipa
14.6., 26.7 – Korčula
2.8 – Zavalatica (Čara)
8.8. – Brna (Smokvica)

Pošip je jedno od najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih ‪vina, a dobiva se od istoimene autohtone sorte grožđa porijeklom s ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare. Prvo je hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, koje je taj status steklo 1967. godine. Tradicija vinogradarstva i vinarstva danas se ogleda u vrhunskim autohtonim bijelim vinima sorte pošip primarno na području Čare i Smokvice te posljednjih godina na području Blata i Lumbarde.

Ovogodišnja manifestacija “Dani pošipa” omogućiti će otočnim vinarima promociju ne samo pošipa već i drugih vina koji se proizvode na otoku Korčula.

Dan grada Korčule i blagdan sv. Todora
29.7 2020.

Proslava uključuje Svetu misu i procesiju triju bratovština grada Korčule oko staroga grada srednjovjekovne Korčule. Posebna duhovna i vizualna atrakcija su bratovštine čiji bratimi odjeveni u bratimska odjela nose bogat crkveni inventar, u kojemu se posebno ističu velike voštane svijeće (neke teške i 80 kg).
Proslava također uključuje izvođenje viteške igre moreška.

Lost in the Renaissance
7. i 8. 8 2020.

„Lost in the Renaissance“ dvodnevna je glazbeno-kulturna manifestacija koja promovira elektroničku glazbenu scenu, te obogaćuje turističku ponudu otoka Korčule. Ovo je jedinstveno kreativno događanje na širem području Dubrovačko-neretvanske županije koje povezuje suvremenu glazbene umjetnosti i turizma u stvaranju kulturno-turističkog identiteta otoka Korčule. Koncerti su većinom međunarodnog karaktera s naglaskom na kvalitetne izvođače suvremene elektroničke i klupske alternativne glazbene scene.

Mail