U PETROVCIMA OBILJEŽENA 28. obljetnica stradanja branitelja i civila ovog mjesta nadomak Vukovara

U Petrovcima je obilježena 28. obljetnica stradanja branitelja i civila ovog mjesta nadomak Vukovara. Tom prigodom je, na prijedlog Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Petrovci, te jednoglasnom odlukom vijeća Općine Bogdanovci, središnji trg u mjestu preimenovan u Trg hrvatskih branitelja.

U svečanosti otvorenja trga sudjelovali su i učenici Osnovne škole Antuna Bauera, područne škole Petrovci, nakon čega je u crkvi Pokrova presvete Bogorodice služena „panahida“ – molitveni spomen za sve ubijene, nestale i preminule hrvatske branitelje i civile. „Svake jeseni se sjetimo teških, ali ponosnih dana te me posebno raduje što su danas u Petrovcima branitelji dobili trg kao vječni spomen na žrtvu koju su dali u Domovinskom ratu. Danas se za Hrvatsku ne borimo sa puškom i metkom, već svatko na svom radnom mjestu i sa dužnosti koju obavlja.“ – istaknuo je ovom prigodom Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

Na mjesnom groblju položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve one koji su u Domovinskom ratu dali najveću žrtvu, kao i one za čijim posljednjim počivalištima još uvijek tragamo. „Ovaj trenutak nas ispunjava ponosom, jer otvorenjem ovog trga domoljubnom recitacijom djece poručujemo kako ovdje postoji budućnost koje će se graditi na slavnoj prošlosti naših predaka. Na ovu tužnu obljetnicu lijepo je vidjeti kako branitelji zajedno stupaju u miru, kao što su to činili u ratu te na taj način iskazuju pijetet svojim poginulim suborcima.“ – naglasio je u govoru načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun. Želja je inicijatora promjene imena trga da svi mještani Petrovaca, a posebno oni najmlađi, svojim primjerom pokažu kako će imena i djela branitelja ostati zauvijek ostati upisana u povijest obrane Hrvatske.

Tekst i foto – Općina Bogdanovci (S.Đ).

Mail