POČEO 12. VUKOVARSKI ENTO SAJAM Uz bogat kulturno-umjetnički program, izlažu proizvođači iz cijele Hrvatske

Od 27.  do 29. rujna.

Posljednjeg vikenda u mjesecu rujnu održava se 12. Vukovarski etno sajam na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru. Sajam je to tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića na kojem proizvode i usluge, uz bogat popratni i kulturno-umjetnički program, izlažu proizvođači s područja cijele Hrvatske.

Proteklih 11 godina, sajam je rastao, razvijao se, dobivao nove sadržaje, uključivali su se novi sudionici, organizirale su se uvijek nove, maštovite, radionice iz nedovoljno poznatih tradicijskih zanata i sad već imamo renomiranu  i prepoznatljivu manifestaciju.

Vukovarski etno sajam dobitnik je posebnog priznanja za promociju tradicijskih proizvoda  na natječaju za Suncokret ruralnog turizma za 2018.g. u kategoriji ruralno-turističkih manifestacija.

Na sajmu izlažu brojni izlagači kako iz naše županije tako i iz okolnih županija i mjesta; od košaraša (košare i predmeti od pruća), medari, proizvođači suhomesnatih proizvoda, kupinovog vina, sapuni domaća izrade, proizvođači aronije, bučinog brašna, mljevene začinske paprika, suvenira i dr. Ove godine prijavilo se 35 izlagača i 6 pivara.

Prvog dana sajma u popodnevnim satima, održat će se etno modna revija u organizaciji butika Etno Mara čije kreacije se izdvajaju svojom originalnošću i prepoznatljivim hrvatskim motivima.   Naziv revije je  12 hrvatskih pletera-12 hrvatskih vladara i svi posjetitelji moći će uživati u suptilnom i originalnom spajanju mode i hrvatske baštine.

Svi zainteresirani će moći sudjelovati i u radionicama izrade cekera i ukrasa od komušine, koju provodi udruga Hrvatska kuća Materina priča, u kojoj će edukatorice biti Ana Vrabec i časna sestra Samuela Premužić.

Tijekom tri dana sajma, održat će se  dvije prigodne gastro radionice, i to u spravljanju pekmeza od jabuka i fritula s bundevom, a provodit će ih gastro blogerica Sandra Gašparić koja vodi poznati gastro blog ReciPeci. Za djecu će se organizirati radionice u izradi drvenih igračaka koju će voditi domaća radinost Tam-Tam te radionica jesenske čarolije koju organizira Dječji vrtić Vukovar 1.

U programu će također sudjelovati dječji zbor Vukovarski golubići, plesni studio Mambo, učenici OŠ Dragutina Tadijanovića i TS Allegro, a posjetitelji će moći uživati i u večernjim koncertima TS Sremci, TS Dike i benda Subkultura.

U suradnji s Udrugom turističkih vodiča grada Vukovara organiziran je besplatan razgled grada Turist u svom gradu, kao poklon građanima povodom Svjetskog dana turizma koji se obilježava  27. rujna. Prilika je to za saznati neke nove detalje i priče iz života grada i njegove bogate prošlosti.

U sklopu sajma održat će se po treći put jednodnevna gastro-manifestacija Okusi Hrvatske u organizaciji Udruženja obrtnika Vukovar na kojoj će obrtnici iz cijele Hrvatske kuhati svoja tradicionalna jela i njima počastiti Vukovarce i sve goste i posjetitelje etno sajma.

U suradnji s Udrugom Nijemaca i Austrijanaca Vukovar i Lions klubom Vukovar  održat će se i Vukovar Oktoberfest na kojem će nastupiti brojne njemačke zajednice iz okolnih zemalja te će svi moći uživati u njihovom nastupu, ali i degustirajući razne vrste piva, uz Mirka Fodora kao voditelja.

Udruga za promicanje i razvoj ICT sektora VSŽ koja okuplja mlade i perspektivne IT stručnjake koji su već ostvarili zapažene rezultate i  na svjetskoj razini, organizirat će u sklopu sajma predavanja i  susrete stručnjaka ove branše.

 

Mail