USKORO MEĐUNARODNI FORUM Hrvatska će od 8. do 12. listopada biti domaćin Svjetskih dana zelenih destinacija 2019

Grad Dubrovnik, poznat po svojim aktualnim problemima vezanima za prekomjerni turizam, predstavit će svoju novu strategiju i rješenja. Vrhunski stručnjaci sa svih kontinenata raspravljat će o tome kako držati prekomjerni turizam pod kontrolom te zaštititi interese zajednica domaćina. Razmjenjivat će se nova saznanja o očuvanju prirode i lokalne kulture, postupanju sa smećem i plastičnim otpadom te o strategijama za razvoj ekološki odgovorne politike destinacije koja je pogodna za podneblje.

„Ključno događanje za destinacije koje žele izbjeći prekomjerni turizam“

„Nezgodna istina o svjetskom turizmu jest da se razvija na prilično neodrživ i neodgovoran način, što otežava život u mnogim odredištima i zajednicama domaćinima. Vrijeme je da destinacije razmjene iskustva i rješenja o tome kako izbjeći takve probleme. Ovo je događanje pravo mjesto za menadžere i stručnjake za destinacije.“

Albert Salman, predsjednik organizacije Green Destinations

Vodeće svjetsko događanje za održivo upravljanje odredištima

Ovo trodnevno međunarodno događanje, organizirano uz potporu partnera i suorganizatora, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice grada Zagreba i Turističke zajednice Kvarnera u suradnji s hrvatskim Ministarstvom turizma, inicijativa je organizacije Green Destinations, međunarodne zaklade za održivo upravljanje odredištima. Ovogodišnje događanje nudi više od 50 prezentacija i panel-rasprava na temu „Zelena rješenja za turističke destinacije“, kao i predstavljanje top 100 održivih destinacija za 2019.  

Prezentacije međunarodno priznatih vodećih lica održivosti

Počevši od hrvatskog ministra turizma g. Garija Cappellija, predstavnici značajnih nacionalnih i međunarodnih destinacija iznijet će svoja iskustva i izazove u području održivog upravljanja odredištima.

Pozvani su sljedeći izlagači:

  • Hrvoje Carić, glavni izlagač, hrvatski Institut za turizam
  • gđa Susan Santos de Cárdenas, predsjednica Društva za održivi turizam i razvoj i članica osnivačkog odbora Azijske mreže ekoturizma (AEN)
  • gđa Beatriz Barreal, osnivačica i izvršna direktorica društva Riviera Maya Sostenible i suosnivačica organizacije México Sostenible
  • Albert Salman, predsjednik zaklade Green Destinations
  • gđa Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika, Hrvatska
  • Antoine Delaunay Belleville, osnivač organizacije Disco Soupe i programa Future of Waste. MakeSense.org, Francuska.

Posebne paralelne panel-rasprave s međunarodnim stručnjacima

U sklopu paralelnih radionica i panel-rasprava podrobno će se raspravljati o šest različitih tema: [1] Širenje turizma u vremenu i prostoru: upravljanje najpopularnijim destinacijama i razvoj novih „zelenih destinacija”, [2] Turizam koji podupire lokalne zajednice, kulturu i tradiciju, [3] Turizam koji podupire prirodu i bioraznolikost, [4] Marketing za održivu turističku destinaciju, [5] Suočavanje s izazovom emisija ugljika i klimatskih promjena u turizmu, uključujući održivu mobilnost te [6] Gospodarenje vodom i otpadom i smanjenje upotrebe plastike. Destinacije i poduzeća iz cijelog svijeta pozvani su da pošalju svoje priče o najboljim praksama u vezi s navedenim temama, a najbolji među njima odabrani su da predstave svoje slučajeve. Sudionici događanja moći će se pridružiti svim tematskim panel-raspravama uživo.

Svjetski dani zelenih destinacija polazište su za poticanje prakse, promicanje jedinstvenih obilježja destinacija, očuvanje bioraznolikosti, ravnotežu između zaštite i pristupačnosti prirodne i kulturne baštine te skladnog razvoja lokalnih zajednica. Prijave su otvorene za javnost na stranici http://bit.ly/ggdd-ticket-shop.

Više informacija: events@greendestinations.org, josipa@visitlosinj.hr | www.greendestinations.org/ggdd19

 

 

Mail