DVA HRVATSKA OTOKA SU SE UDRUŽILA Zajednički izrađuju turistički Masterplan

Foto: TZG Mali Lošinj

Cresko – lošinjski arhipelag gosti doživljavaju kao jednu destinaciju.

To su dokazali Cres i Lošinj potpisivanjem ugovora 9. studenog 2018. godine kojim su krenuli u zajedničku izradu Masterplana razvoja turizma. Ovo je prvi put da su se dvije destinacije upustile u zajedničku izradu i provedbu važnog strateškog dokumenta.

Nakon uvodne faze projekta, situacijske i tržišne analize i postavljanja strateških okvira, Grad Cres i Grad Mali Lošinj, u suradnji s lokalnim privatnim partnerima Jadranka d.d. i Lošinjskom plovidbom Turizam, u izvedbi savjetničke kompanije – Horwath HTL, ovim strateškim dokumentom definirat će operativne strategije razvoja, strateške smjernice vezane uz turistički proizvod i infrastrukturu, konkurentnost, marketing i razvoj destinacijskih menadžment organizacija.

Plan je da se ovaj ključni dokument za efikasno i odgovorno upravljanje održivim turističkim razvojem dovrši do kraja listopada 2019. godine nakon čega slijedi primjena u periodu od 2020. do 2025. godine. Temeljem istoga očekuje se definiranje dugoročne vizije, ciljeva rasta i okvir za razvoj konkurentne turističke strategije koji će doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života građana i stvaranju novih razvojnih ciklusa.

Foto: TZG Mali Lošinj

‘Radostan sam i s veseljem iščekujem izradu jedinstvenog Masterplana razvoja turizma za Cresko-lošinjsko otočje. Ovo je samo logičan nastavak jako dobre suradnje Grada Cresa i Grada Malog Lošinja na mnogim poljima, počevši od zajedničke komunalne tvrtke i razvojne agencije do zajedničkog udruživanja u LAG, LAGUR i slične asocijacije te zajedničkog nastupa prema višim institucijama kod rješavanja otočnih problema. U svom radu stalno ponavljam, samo suradnja i zajednički rad donosi rezultate, donosi razvoj. Turizam ne poznaje administrativne granice. Zato zajedničkim promišljanjem razvoja gdje se prednosti i prilike jednih i drugih nadopunjuju možemo samo prosperirati i jedni i drugi’, rekao je gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.

‘I ranijih godina Grad Mali Lošinj je imao razvijene strategije razvoja, prvo kroz stareški dokument Master plan razvoja turizma za cluster Mali Lošinj, zatim kroz Program održivog razvoja turizma našega Grada. Izazov je već razvijenoj turističkoj destinaciji osigurati daljnji rast, a da istovremeno zaštitimo okoliš i društvena obilježja lokalne zajednice. Stoga me posebno veseli što ćemo to ovaj put raditi u sinergiji s Gradom Cresom te s lokalnim partnerima. Smatram da će ovaj dokument iznjedriti mnoštvo dobrih projekata za razvoj naših otoka kao uspješnih turističkih destinacija, ali što je najvažnije, to će biti projekt kojima će Lošinj i Cres unaprijediti kvalitetu života, prije svega svojim stanovnicima’, izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

Mail