PRODULJENJE SEZONE U studenom u Hrvatskoj čak 20 posto više turista nego 2017.

Foto: Pixabay

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je tijekom studenog ostvareno gotovo 380.000 dolazaka i 955.000 noćenja, što u usporedbi s istim mjesecom prošle godine predstavlja rast od visokih 20 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima.

Ministar turizma Gari Cappelli naglasio je kako su dobri rezultati posljedica promišljene strategije. ‘Približavamo se kraju kalendarske godine i možemo biti ponosni na našu cjelogodišnju turističku godinu koju je obilježio pozitivni trend turističkog prometa kojeg prate i pokazatelji o potrošnji turista, odnosno ostvarenim prihodima. Rezultat je to naše promišljene turističke politike odgovornog i održivog turizma koji će imati važnu ulogu i u našim budućim planovima i Strategiji razvoja turizma do 2025. čiju izradu pokrećemo. Atraktivna turistička ponuda posebno je obogaćena upravo u ovo blagdansko vrijeme popularnim i dobro posjećenim manifestacijama Adventa koji dodatno privlače goste iz cijelog svijeta, ali i potiču domaća kretanja’, poručio je ministar Cappelli.

‘Veseli nas rast turističkog prometa kojeg smo zadržali i tijekom ovih zimskih mjeseci. Očekujemo vrlo pozitivan utjecaj adventskog razdoblja na cijelu turističku godinu, a upravo je zbog toga u tijeku provedba posebne promotivne adventske kampanje na osam ključnih europskih tržišta među kojima su Austrija, Švicarska, Italija, Njemačka, Slovenija, Francuska, Mađarska i Velika Britanija. Osim Adventa, koji predstavlja jedan od ključnih motiva dolazaka u zimskom razdoblju, fokusirano promoviramo i druge turističke proizvode pa je tako u tijeku promotivna kampanja za poslovni turizam koja za cilj ima produljenje sezone’, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, pritom najavivši skorašnji početak promotivne kampanje za nautički turizam koja će se provoditi do sredine siječnja iduće godine na devet europskih tržišta.

Tijekom studenog najviše je noćenja ostvareno u Zagrebu (166.000 noćenja) te u Istri (149.000 noćenja). Slijedi Kvarner sa 132.000 noćenja u studenom te Splitsko-dalmatinska županija sa 120.000 ostvarenih noćenja. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno je 97.000 noćenja, Zadarskoj 87.000 noćenja, dok je u Šibensko-kninskoj županiji ostvareno 35.000 noćenja. Na kontinentu je, ne računajući Zagreb, najviše noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj (27.000), Osječko-baranjskoj (18.000), Vukovarsko-srijemskoj (14.000) te u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji gdje je ostvareno 13.000 noćenja.

Top tržišta s kojih je tijekom studenog ostvareno najviše noćenja su Slovenija, Njemačka, BiH, Austrija, Italija, Koreja i SAD, dok top destinacije s najviše ostvarenih noćenja čine Zagreb, Dubrovnik, Opatija, Split i Rovinj.

Od siječnja do kraja studenog ostvareno 6 posto više dolazaka

U razdoblju od siječnja do kraja studenog ostvareno je 19.4 milijuna dolazaka (+6%) i 105.2 milijuna noćenja (+4%). Od toga su strani turisti ostvarili 17.3 milijuna dolazaka (+6%) i 92.6 milijuna noćenja (+4%), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 9% te u noćenjima za 5%.

Tijekom jedanaest mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri (28.3 milijuna), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 19.8 milijuna noćenja, odnosno 18.9 milijuna noćenja koliko je ostvareno na Kvarneru. Slijede Zadarska županija s 14.5 milijuna noćenja i Dubrovačko-neretvanska županija s 8.8 milijuna noćenja. U Šibensko-kninskoj županiji je ostvareno 7.1 milijun noćenja, u Ličko-senjskoj 3.3 milijuna noćenja, dok je u Zagrebu ostvareno 2.3 milijuna noćenja. Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj (611.000), Krapinsko-zagorskoj (323.000), Zagrebačkoj (191.000), Osječko-baranjskoj (188.000) i Međimurskoj županiji (176.000).

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih jedanaest mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (21.1 milijun), Slovenije (10.5 milijuna), Austrije (7.7 milijuna), Poljske (6.3 milijuna) i Češke (5.5 milijuna), a top destinacije po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

Mail