Ministrica Vučković najavila izvanrednu mjeru za poljoprivrednike

Ministrica Vučković najavila izvanrednu mjeru za poljoprivrednike

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Zbog velike suše Ministarstvo poljoprivrede najavilo je izvanrednu mjeru za poljoprivrednike vrijednu oko 200 milijuna kuna, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nedjelju u Zlatar Bistrici.

Hrvatski poljoprivrednici zbog velike su suše od Ministarstva su tražili moratorij na izvoz, a prema riječima ministrice Vučković, jedna je odluka već donesena. Ona se odnosi na odstupanje od pravila vezanih uz dobivanje potpore, odnosno predujma izravnog plaćanja krajem listopada, početkom studenog ove godine.

„Poljoprivrednici ne mogu ispuniti sve zahtjeve vezane uz dobivanje ovog predujma. Njihovi su razlozi opravdani, riječ je o višoj sili. Tamo gdje se proglasi elementarna nepogoda, vidimo da su županije itekako počele proglašavati opravdano elementarne nepogode zbog značajnih šteta od suše, oni neće morati ispuniti zahtjeve koji su inače projicirani, a moći će dobiti potporu”, pojasnila je Vučković.

Ministarstvo je u okviru programa ruralnog razvoja najavilo i izvanrednu mjeru koja će biti vrijedna oko 200 milijuna kuna.

„Takva mjera omogućena nam je prije svega zbog brutalne, neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu. Međutim, svi poljoprivrednici koji budu osjećali povećanje troškova i pad prihoda, a koji primjenjuju dobre agrookolišne prakse, to je jedan od osnovnih uvjeta, moći će koristiti ovu mjeru koja će za njih biti vrijedna do 15 tisuća eura, kao paušalna potpora”, rekla je Vučković i dodala kako će Ministarstvo razmotriti i druge načine pomoći poljoprivrednicima.

Ministrica Vučković kazala je kako Vlada sa svim mjerama nastoji smanjiti udar krize na hrvatske građane i nastoji pomoći poduzetnicima te poručila kako trenutno rade na novom jesenskom paketu.

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da zbog suše Hrvatska prvo namiri svoje potrebe, a onda izvozi, ministrica Vučković odgovorila je kako Ministarstvo ozbiljno razmatra sve zahtjeve poljoprivrednika, no naglašava da „put u ograničavanje prometa na jedinstvenom europskom tržištu nije dobar”.


Mail