Zrakoplov United Airlinesa na izravnoj liniji iz New Yorka sletio u Dubrovnik

Foto: Hina

U inauguracijskom letu, u dubrovačku zračnu luku u petak je sletio zrakoplov United Airlinesa (UA) na izravnoj liniji iz New Yorka s 214 putnika, čime je Hrvatska po prvi put nakon 1991. godine izravno povezana s tim važnim odredištem.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić naglasio je kako je riječ o povratku američkih zrakoplova nakon pandemijske stanke.

“Imali smo liniju American Airlinesa 2019. godine izravno za Philadelphiu, ali je uslijedila pandemija. U rekordnom roku smo prihvatili sve standarde i procedure UA kroz prošlomjesečne edukacije. Ova linija je ogromna reklama za turistički sektor, kako bi oporavak gospodarstva bio što brži. Do listopada spajat će Dubrovnik s SAD-om četiri puta tjedno. Nadam se da će linija ostati i idućih godina i da će imati odličan rezultat”, rekao je Luetić te dodao kako prodaja za letove UA u iduća tri mjeseca ide jako dobro.

Potpredsjednik za razvoj novih linija United Airlinesa Patrick Quayle istaknuo je da je riječ o prvom letu UA za Hrvatsku.

“Hrvatska se prva u Europi otvorila prema SAD-u i to je bio najveći motiv. Ova linija olakšat će i Hrvatima putovanje u SAD, preko zračne luke Newark do 65 ostalih odredišta diljem SAD-a, ali linija će prije svega pomoći dovesti turiste i ‘turističke dolare’ u Hrvatsku”, poručio je Quayle.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako bi izravna zrakoplovna linija za New York bila smatrana uspjehom i u normalnim vremenima velikog broja gostiju prije pandemije.

“U trenutku kad još uvijek vlada zdravstvena kriza ovo je velik uspjeh, uz želju za nastavak još snažnije suradnje. Ovo je hrabar potez uprave UA a izabrali su najbolje. Osigurat ćemo svim gostima siguran boravak u destinaciji. Preko 90 posto turističkih radnika je cijepljeno. Posebno veseli što imamo dvije aviokompanije koje direktno slijeću u Dubrovnik, budući da od 3. srpnja stiže i Delta Air Lines”, rekao je Franković. 

Direktor Hrvatska turističke zajednice Kristjan Staničić zahvalio je svima koji su sudjelovali u zajedničkom pothvatu. 

“Želja nam je da ovu sezonsku liniju pretvorimo u cjelogodišnju. Vjerujem da će ovo biti dugoročna suradnja, ali i magnet za ostale aviokompanije koje će letjeti i u druge hrvatske zračne luke. SAD su nam najvažnije daleko tržište, odakle nam dolazi najveći broj gostiju. Lani smo jedini bili otvoreni za američke turiste i hvala na prepoznavanju Hrvatske kao partnera”, izjavio je Staničić. 

Vršiteljica dužnosti zamjenika šefa misije Caitlin Piper rekla je kako je izravan let jako bitan za obje zemlje, posebno za ekonomiju u vremenu izlaska iz pandemijske krize. “U nedjelju 4. srpnja je Dan nezavisnosti SAD-a i nema boljeg mjesta od bisera Jadrana za proslavu najvažnijeg praznika”, rekla je Piper.

Za subotu je najavljen inauguracijski let Delta Airlinesa, čime će Dubrovnik s SAD-om biti spojen osam puta u tjednu. Uz ovotjedni povratak British Airwaysa i Turkish Airlinesa nakon pandemijske stanke, prometno izolirani Dubrovnik uspostavlja zračni most prema svjetskim odredištima. (H)

Mail