HGK, HOK i HIZ traže prioritetno cijepljenje poduzetnika

Foto: HGK

Čelnici Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Hrvatskih izvoznika (HIZ) zatražili su od Stožera civilne zaštite da se poduzetnici koji se bave međunarodnim poslovanjem stave na prioritetnu listu za cijepljenje, izvijestili su u četvrtak iz HGK.

Sve je izvjesnije, kako ističu u priopćenju, da će većina država propisati obveznu mjeru cijepljenja kao uvjet za jačanje izvoza, odnosno sudjelovanje na međunarodnim aktivnostima poput konferencija, sajmova i foruma.

Stoga su čelnici HGK, HOK-a i HIZ-a uputili dopis Stožeru civilne zaštite da se poduzetnici koji se bave međunarodnim poslovanjem stave na prioritetnu listu za cijepljenje.

“Odlasci u inozemstvo nužni su za izvozne aktivnosti, kao i za održavanje postojećih odnosa i dogovaranje novih, a to je od krucijalne važnosti za cjelokupno gospodarstvo. I organizatori međunarodnih sajmova sve više traže potvrde o cijepljenju svih sudionika, što je dodatni razlog za žurno uvrštavanje u protokol cijepljenja”, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović. 

Predsjednik HGK kaže da treba uzeti u obzir i dnevne migracije radnika u susjedne zemlje, naročito u Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. “Za sve njih poslodavci moraju snositi troškove PCR testova, što im stvara značajan financijski trošak i dodatno opterećuje poslovanje”, upozorio je Burilović.

Krovne gospodarske institucije uključene u inicijativu ističu kako bi se uključivanjem poduzetnika u prioritetni protokol cijepljenja uvelike olakšalo odvijanje prekograničnog biznisa.

Kao opciju za migracijske radnike ističu mogućnost sufinanciranja dijela PCR testova, po uzoru na Sloveniju, ali poručuju da je “efikasnija, svrsishodnija i jeftinija opcija provesti procjepljivanje”.


Mail