UPOZORENJE PODUZETNICIMA – prijevare fiktivnih tvrtki iz Portugala i Španjolske

Foto: HGK

Upozoravamo sve gospodarske subjekte na učestale prijevare koje su počinile prave i fizičke osobe iz Španjolske, a informacija o prijevarama objavljena je na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova Španjolske koncem siječnja 2021. godine.

Prevarene hrvatske tvrtke obratile su se Hrvatskoj gospodarskoj komori i Veleposlanstvu RH u Španjolskoj, nakon što su postale žrtve prijevare pošto su se upustili u sklapanje vrijednih poslova s pravnim osobama u Španjolskoj putem nevjerodostojnih oglasa na internetu, bez da su prethodno provjerili poslovanje i ponudu oglašivača. U najviše je slučajeva riječ o nabavi zaštitnih rukavica po vrlo povoljnim uvjetima, koje im nakon uplate nisu isporučene, a sva komunikacija prekinuta s navodnim dobavljačem.

Prema objavi Ministarstva unutarnjih poslova, slučajevi prijevare odnose na gospodarski kibernetički kriminal tipa BEC (Business Email Compromise – neovlašteno preuzimanje e-mail računa osobe u postojećoj tvrtki), koji je usmjeren na male tvrtke ili pojedince. Kriminalna organizacija ili hakira e-račun zaposlenika neke tvrtke ili kreira e-adresu vrlo sličnu i poruke izgledom vrlo slične autentičnoj adresi legitimnog poduzeća pa usmjeravaju plaćanja na bankovni račun koji je pod nadzorom zločinačke organizacije (pravne ili fizičke osobe). Svim slučajevima prijevara zajedničko je da se pojedincima u tvrtkama koje žele prevariti lopovi predstavljaju s dovoljno uvjerljivih informacija da žrtva povjeruje da komunicira s legitimnim subjektima.

Prijevare pogađaju sve vrste poduzetnika, tvrtke svih sektora i veličina, nogometne klubove, samozaposlene, tvrtke za promet nekretninama, tvrtke za filmsku i kazališnu produkciju, a odnedavno i javne ustanove.

U pratećim dokumentima na ovoj stranici možete pronaći vodič Europske federacije banaka i Europola (.PDF, 15 MB) kroz najčešće online prijevare i načine kako se zaštiti od njih.

Upozoravamo vas na financijsku prijevaru u kojoj je portugalska tvrtka CRAMIL S.A. oštetila naše članice za pozamašne financijske iznose, a o čemu su nas izvijestile oštećene tvrtke. 


U nastavku prenosimo dio opisa prijevare portugalske tvrtke:

 “…Ponuda je dostavljena 22.07.2020. / proforma invoice number EVP 25 10005 287848 – na kojoj je istaknut broj računa za uplatu IBAN PT50000700000036087492123  u njihovoj banci NOVO BANCO, SA, BIC: BESCPTPL, na adresi Avenida 25 de Abril, 17, 1675-184 Pontinha. Dodatno sam provjerio ispravnost za plaćanje toj tvrtki putem online VIES baze Europske unije i dobio potvrdu da je PDV ID broj navedene tvrtke ispravan, odnosno valjan) (potvrdu iz VIES baze dostavljam u privitku)…

…Nakon što su izvršene dvije međubankovne uplate na kojima je u platnom nalogu bio jasno napisan naziv trgovačkog društva CRAMIL kao primatelja, u skladu sa dogovorima i po naputku osobe koja se predstavila kao ponuditelj i dostavila ponudu, putem našeg špeditera poslan je kamion po robu, ali po dolasku na dogovoreno mjesto u Portugalu, vozač nije mogao preuzeti robu jer je nije bilo na naznačenom skladištu, a osoba koja je komunicirala s nama je prekinula svu daljnju komunikaciju…” 


Podaci o portugalskoj tvrtki:

CRAMIL S.A,
RQta do Outeiro, Aldeia de Joanes, iz Portugala, VAT: PT505253941.
www.cramil.eu
sales@cramil.eu 

Kako bi se spriječile ovakve prijevare, u slučaju potencijalne sumnje potrebno je pravodobno napraviti provjeru vjerodostojnosti tvrtki (financijskog stanja, kreditne sposobnosti, ovlaštenih osoba za zastupanje). U slučaju suradnje s Portugalom, za pomoć se možete obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici, na e-adresu: lisabon@mvep.hr. Dodatno, zahtjeve za provjeru možete uputiti HGK putem e-adrese: eoi@hgk.hr ili nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u zemlji potencijalnog partnera.

U pratećim dokumentima na ovoj stranici možete pronaći vodič Europske federacije banaka i Europola (.PDF, 15 MB) kroz najčešće online prijevare i načine kako se zaštiti od njih.

Mail