HGK: Gotovo 500 tvrtki na poslovnim razgovorima Hrvatske i Izraela

Foto: HGK

Na online poslovnim razgovorima Hrvatske i Izraela sudjelovalo je gotovo 500 tvrtki te pripremalo teren za jačanje gospodarske suradnje, unatoč koroni, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

 

Riječ je o novom ciklusu online poslovnih sastanaka u sklopu platforme HGK za promociju izvoza “Go Global, Go Virtual”, navode iz HGK, uz najavu da zbog velikog interesa poduzetnika nastavljaju s tim projektom.

Predsjednik HGK Luka Burilović u priopćenju ističe kako je izraelsko gospodarstvo među najpropulzivnijima na svijetu, imaju neke od najboljih svjetskih istraživačkih institucija jer troše oko 5 posto BDP-a na istraživanje i razvoj, a 8,1 posto BDP-a na obrazovanje.

“Upravo su ulaganja u istraživanje i razvoj, poticanje start-up kulture, razvoj i uvođenje novih tehnologija, faktori koji čine Izrael jednim od svjetskih lidera“, rekao je Burilović.

Nada se i kako će ti virtualni sastanci rezultirati konkretnim ugovorima i unaprjeđenju suradnje te najavljuje da Komora, zbog velikog interesa poduzetnika, nastavlja s projektom “Go Global, Go Virtual”.

Pritom navodi kako je cilj tog projekta “da što veći broj hrvatskih tvrtki izvozi u Izrael i na druga razvijena tržišta, ne samo zbog izravne dobiti za naše gospodarstvo, već i zbog neprocjenjivog iskustva koje domaćim poduzetnicima donosi poslovanje s najboljima”.

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor poručio je kako platforma “Go Global, Go Virtual” idealna za jačanje ekonomskih odnosa u doba korone. “Ovaj projekt je prvi korak ka iskorištavanju velikog potencijala za gospodarsku suradnju između naših dviju zemalja”, rekao je.

Predsjednik Hrvatsko-izraelskoga poslovnog kluba Saša Missoni se nada da će ovi sastanci otvoriti neke nove perspektive i kreirati nove poduzetničke ideje koje će se realizirati u skoroj budućnosti, dok je generalni direktor Divizije za stranu trgovinu i međunarodne odnose Udruženja proizvođača Izrael Dan Catarivas ocijenio kako ni izbliza ne iskorištavamo potencijal gospodarske suradnje koji imamo te da je ovo odlična prilika da se to promijeni, unatoč koroni.

 

“Tvrtke iz Izraela i Hrvatske su dosta kompatibilne, a područja moguće suradnje široka, od poljoprivrede i industrije do turizma”, rekao je Catarivas.

 

Izvanredna i opunomoćena veleposlanica RH u Izraelu Vesela Mrđen Korać uvjerena je da će izraelske tvrtke u hrvatskima pronaći kvalitetne partnere s visokoobrazovanom radnom snagom. “Uz međusobnu suradnju otvara se prostor da zajednički nastupate na jedinstvenom tržištu EU i iskoristite sredstva koja se nude kroz fondove Unije”, rekla je.

Jedna od hrvatskih tvrtki koja želi otvoriti vrata izraelskog tržišta je i samoborski Jel-Tom, čiji direktor Tomislav Pokrajčić ističe da postoji veliki potencijal za izvoz njihovih standardnih proizvoda poput ventilacijskih cijevi, plastenika, šatora pa sve do njihovog patentiranog i inovativnog Razbijača valova.

“I prije sam sudjelovao u delegacijama Komore i mogu reći da sam zadovoljan organizacijom, kao i projektom ‘Go Global, Go Virtual’ za koji se nadam da će donijeti i konkretne ugovore”, izjava je Pokrajčića koj ase prenosi u priopćenju Komore.

Direktorica turističke agencije Toptours Marina Marunić nada se kako će se dobra procijepljenost izraelske populacije pozitivno odraziti i na naš turizam. “Iz prijašnjeg iskustva znam da stanovnici Izraela vole putovati, zato sam se kroz ovu platformu odlučila stupiti u kontakt s tržištem kojem bi Hrvatska kao destinacija mogla bila zanimljiva”, kazala je.

Navela je i kako je tijekom proteklog mjeseca došla u kontakt s tri turističke agencije iz Izraela i uspješno su odradili online sastanke. “Nadamo se pozitivnim rezultatima jer su nas obećali kontaktirati kad ponovno krenu putovanja”, rekla je Marunić, dodajući i kako su očekivanja od ove sezone velika.

Inače, trgovinska razmjena Hrvatske i Izraela u 2019. je iznosila 90,1 milijun eura, od čega je 50 milijuna eura otpadalo na uvoz iz Izraela. U 2020. se na gospodarskim odnosima jasno vidi utjecaj korone pa je tako do prosinca prošle godine robna razmjena ostala ispod 50 milijuna eura, navode iz HGK u priopćenju.

Mail