HGK: Hrvatske tvrtke pokazale velik interes za suradnju s austrijskima

Foto: Hina

Više od 200 hrvatskih tvrtki pokazalo interes za suradnju s austrijskima, sudjelujući u projektu Hrvatske gospodarske komore (HGK) “Go Global – Go Virtual”, i to na područjima poput metalne industrije, industrije 4.0, obnovljivih izvora energije te zdravstvene i prehrambene industrije, priopćio je HGK u utorak.

 

“Povezivanjem naših poslovnih zajednica možemo sudjelovati u zajedničkim projektima vezanim uz digitalizaciju, dualno obrazovanje, jačanje kapaciteta MSP-a, poduzetničko učenje te istraživanje i razvoj“, izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako će novi, virtualni način poslovanja pomoći prebroditi trenutna ograničenja.

Podsjetio je da od 1. srpnja hrvatski radnici imaju slobodan pristup austrijskom tržištu te da je to dodatni razlog na fokusiranje na prilike koje Austrija nudi.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Silvio Kus smatra da je upravo gospodarska suradnja temelj dobrih odnosa između dviju zemalja.

“Znam da postoji velik interes naših tvrtki za austrijsko tržište, a ova inicijativa HGK će pomoći u njihovim poslovnim ambicijama, čak i u vrijeme pandemije”, rekao je Kus.

Zamjenik direktora Vanjskotrgovinske komore Austrije Patrick Sagmeister rekao je kako je podatak o ekonomskoj suradnji Hrvatske i Austrije u iznosu 3,7 milijardi eura godišnje “solidna brojka za dvije relativno male zemlje”.

“To ne čudi jer tradicionalno imamo odličnu gospodarsku suradnju. Ona se nastavlja kroz ove virtualne razgovore, a nadam se da će se naši poduzetnici uskoro vratiti i klasičnom poslovanju, licem u lice”, rekao je Sagmeister.

Veleposlanik Austrije u RH Markus Wuketich naveo da je Austrija najveći strani ulagač u Hrvatsku s 4,5 milijardi eura.

U HGK-u ocjenjuju da se platforma “Go Global – Go Virtual” pokazala kao izvrstan alat za povezivanje tvrtki i pomoć u pronalaženju pouzdanih partnera za njihovo poslovanje u sadašnjim okolnostima.

Riječ je o međunarodnim b2b sastancima pokrenutima radi podizanja i jačanja međunarodnih poslovnih aktivnosti hrvatskih tvrtki, koju je Komora pokrenula uz podršku Europske poduzetničke mreže EEN.

Cilj je podržati hrvatske gospodarstvenike u nastavku njihovih međunarodnih aktivnosti u novom globalnom poslovnom okruženju, za što je HGK osmislila online platformu preko koje se mogu virtualno povezati s poslovnim partnerima na inozemnim tržištima od njihovog interesa.

Tržišta koja su obuhvaćena projektom su Slovenija, Rusija, Višegradska skupina (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska), Austrija, Njemačka i Izrael.

U sklopu platforme, do sada je više od 600 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Rusije i Višegradske skupine sudjelovalo u preko 1.500 sastanaka i razgovora, a njene prednosti prepoznale su i mnoge partnerske organizacije.

Sljedeći krugovi razgovora u sklopu projekta vodit će se s Njemačkom i Izraelom, najavljuje HGK.

 

 

Mail