Clean up Day na Lošinju: ‘Kad se male ruke slože’

Foto: TZ Mali Lošinj

Gosti kampa Čikat zajedno s djelatnicima Instituta za istraživanje i zaštitu mora- Plavim svijetom i volonterima udružili su se kako bi čistili malološinjsku Zlatnu uvalu u sklopu obilježavanja ICC-International Coastal Cleanup – „Clean up Day“.

Inače, Ocean Conservancy američka organizacija je koja djeluje već više od 40 godina, a glavna misija joj je zaštita oceana od velikih globalnih izazova današnjice te pronalazak znanstveno utemeljenih rješenja za čistiji i zdraviji ocean, ali i za zajednice i divlji svijet koji o njemu ovisi. Jedan od glavnih programa organizacije jest „Trash free seas“ u okviru kojeg se već 35 godina održava najveći volonterski događaj – International Coastal Cleanup.

Institut Plavi svijet odlučio je podržati međunarodni događaj sudjelovanjem i edukacijom javnosti o problemu plastike i ostalog morskog otpada u moru i na obali. Sama akcija nadilazi puko sakupljanje otpada pa se tako potiče volontere da zabilježe podatke o prikupljenom otpadu kako bi se utvrdilo koje sve vrste otpada se nakupljaju na obalama i morskom dnu te odakle on dolazi i tko ga stvara.

U okviru ovog programa, organizacija je dizajnirala aplikaciju Clean Swell u koju se unose podaci o prikupljenom otpadu (vrsti, količini), ali i lokaciji te broju osoba koje su sudjelovale u akciji čišćenja. Uneseni podaci se odmah učitavaju u svjetsku bazu podataka o otpadu u moru, pružajući znanstvenicima i donosiocima odluka uvid u moguća rješenja.

Postoji i alternativa- volonterske kartice koje su zamjena za aplikaciju. Dakle, ukoliko volonter nije u mogućnosti koristiti mobilni uređaj, podatke o prikupljenom otpadu može bilježiti ili može odrediti osobu koja će biti zadužena za prikupljanje podataka. Volonterske kartice se na kraju akcije čišćenja predaju koordinatoru koji će ručno unijeti sve podatke u svjetsku bazu o otpadu u moru i na obalama.

Gošća Hohenschutz Inge već godinama dolazi u kamp Čikat u rujnu, a ove godine planira boraviti tri tjedna. Jedan od razloga zbog kojeg se vraćam je super klima i divna priroda. Drago mi je da smo sudjelovali u ovoj akciji jer ovako pomažemo očuvanju okoliša otoka Lošinja.

Ovom akcijom svi sudionici pridonijet će i kampanji Clean Up the Med – akciji čišćenja plaža na cijelom Mediteranu. Također, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma ovo je odlična prilika za podizanje svijesti lokalnog stanovništva i gostiju o zagađenju morskim otpadom na plažama.

Akciju je podržala i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja. Zahvaljujemo se djelatnicima kampa Čikat i Plavog svijeta. Drago mi je što su se gosti uključili u ovu akciju te prepoznali trud za očuvanje destinacije.  I ubuduće ćemo uključivati goste u ovakve akcije, zajedno trebamo raditi na uređenju i ekološkoj osvještenosti, izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković

 

Mail