Edukacijom i odgojem za okoliš protiv klimatskih promjena i onečišćenja prirode

Velebitska degenija 2020 - dobitnici, HEP

U Novinarskom domu u Zagrebu je po 22. put dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode objavljen u protekloj godini. Umjesto tradicionalne dodjele na Dan planeta Zemlje 22. travnja, ovogodišnja je svečanost, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, održana 6. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša.

U kategoriji radijskih priloga za emisiju Europa dossier objavljenu na 1. programu Hrvatskog radija, dobitnica nagrade je Ana-Bella Leikauff. Novinarka je na poziv finske vlade boravila u Helsinkiju i okolici gdje je snimila reportažu o razrađenim planovima i provedbi recikliranja otpada i cirkularne ekonomije u Finskoj te stvaranju tržišta za sekundarne sirovine u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Klimatskim promjenama bavi se i reportaža Sudbina nordijskih ledenjaka, objavljena u hrvatskom izdanju časopisa National Geographic koja proglašena najboljom u kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu. Reportaža autora teksta i fotografija Roberta Kakarigija govori o ubrzanom otapanju ledenjaka u Norveškoj i Švedskoj kao jednom od najočitijih fenomena klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja planeta.

Energetska niskougljična tranzicija u kontekstu ublažavanja klimatskih promjena bila je tema više prijavljenih radova na ovogodišnji natječaj za Velebitsku degenija, što je u svom obraćanju na dodjeli nagrada ustvrdio i član Uprave HEP-a Petar Sprčić, izrazivši uvjerenje da će idućih godina ta tema biti sve zastupljenija, kao i sve druge teme koje se tiču okoliša i održivog razvoja. Nadam se da ćete vi koji danas dobivate nagradu, kao i vaše kolegice i kolege, i nadalje ustrajati u radu na tom sve važnijem i izazovnijem području, poručio je Sprčić.

Ostala dva nagrađena rada bave se stanjem hrvatskog podmorja. Dobitnica nagrade u kategoriji televizijskih radova je Sanja Čatipović za reportažu Pomor periski u Jadranu, objavljenu u emisiji Potraga na RTL Televiziji. Na zanimljiv način gledateljima se ukazala na brzo nestajanje zaštićene, ujedno najveće i najugroženije školjke Jadrana i Mediterana – periske te nedvosmisleno ukazuje na to da se Jadran mijenja i uništava nerazumnim gradnjama..

Priznati splitski fotograf i ekolog Srđan Vrančić dobitnik je nagrade u kategoriji fotografija-reportaža za fotografiju podmorja u Ekološkoj akciji Think Green 2019 na otoku Visu, serijom kvalitetnih i dramatičnih  fotografija snimljenih prilikom ronilačke akcije čišćenja podmorja kod Visa, koja je objavljena u fotoreportaži u Slobodnoj Dalmaciji i na internetu.

Svi dobitnici nagrada u svojim su govorima zahvale redom isticali važnost edukacije i odgoja za okoliš bez kojih nećemo moći mlade naraštaje osposobiti i motivirati za borbu protiv klimatskih promjena i onečišćenja prirode.

Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša Velebitska degenija, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je 2016. godine naslijedila druga članica HEP grupe – HEP Opskrba.

 

Mail