Lošinjski loger ‘Nerezinac’ u francuskim lukama Marseillane i Sète

Posada logera Nerezinac- Lošinjani Gilberto Fazlic, Steno Vidulic, Slovenac Mitja Zupancic i Rabljanin Mladen Šcerbe (foto: TZ Mali Lošinj)

Nakon što je lošinjska regatna pasara u travnju 2018. godine predstavila Lošinj na najvećem pomorskom festivalu, od 7. do 14. travnja 2020. loger Nerezinac svoja će jedra pokazati brojnim posjetiteljima ovogodišnjeg festivala ESCALE A SETE!

Tom je prilikom 4. veljače 2020. godine u splitskom ‘Caffeu F Marine’ održana tiskovna konferencija kojom su direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković, inicijator projekta „loger Nerezinac“ Ferdinando Zorović i predsjednik Udruge za očuvanje hrvatske maritimne baštine ‘CRONaves’ Plamenko Bavčević najavili te opisali rutu kojom će ovaj interpretacijski plovidbeni centar ploviti i tako promovirati turističku ponudu te pomorsku tradiciju Lošinja. Za potrebe konferencije ovom je prilikom tradicijski loger Nerezinac sa svojom posadom doplovio do Splita gdje ga se moglo i razgledati.

Projekt predstavljanja Hrvatske maritimne kulture u francuskim lukama Marseillane te Sète zamišljen je djelomično i kao pomorska ekspedicija uz izravnu marketinšku promociju. Obnovljenim tradicijskim jedrenjakom, lošinjskim logerom „Nerezinac” oplovio bi se put od hrvatske luke Mali Lošinj do francuske luke Sète. Tijekom 2 mjeseca plovidbe s četveročlanom posadom (Lošinjani Gilberto Fazlić, Steno Vidulić, Slovenac Mitja Zupančič i Rabljanin Mladen Šćerbe) prešlo bi se 3100 nautičkih milja. Polazak je planiran početkom ožujka, a povratak u luku Mali Lošinj u svibnju 2020. godine. Ovo je velika prilika u kojoj će se Lošinj prezentirati tisućama posjetitelja, objasnio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Lošinjski jedrenjaci u prošla su vremena plovili oko svijeta, a upravo putovima te iste maritimne baštine plovit će i obnovljeni lošinjski loger Nerezinac, iz mora blizine na more susjedstva. Loger, obnovljen putem prekograničnog projekta CRO-SLO Mala barka 2, tako će se odvažiti na plovidbu dugu dva mjeseca u naviganju preko 560 sati, ploveći 3000 milja s međunarodnom posadom (tri Hrvata i Slovenac) što je zapravo i najbolji primjer dobre prakse i suradnje u regiji pa i šire. Kao čovjek s mora ponosim se što sam pozvan za člana posade na taj povijesni brod. Na put prema Sète odlazim s najboljim željama u prezentaciji pomorske baštine, Apsyrtidesa i najljepšeg mora na svijetu, meni tako dragog Jadrana, s kojim ostajem na Ti, izjavio je slovenski novinar i Publicist Mitja Zupančič, ujedno i član posade logera Nerezinac na plovu prema Francuskoj.

Riječ je o najznačajnijem i najvećem festivalu pomorske baštine na Mediteranu u gradu Sète na jugu Francuske, koji se održava svake dvije godine. Festival objedinjuje turizam, pomorstvo, brodogradnju, ribarstvo te tradicionalnu gastronomiju i enologiju. Nastupu Republike Hrvatske na ovom najvećem mediteranskom pomorskom festivalu prethodi sudjelovanje i na festivalu mora i mornara u luci Marseillane, gdje će se Hrvatska kao specijalno počašćeni gost predstaviti nekoliko dana ranije.

Osim logera Nerezinac, na festivalu će se predstaviti i Udruga Palagruza iz Komiže s komiškom sandulom ‘Molo Palagruza’ i gundulama, zatim gajeta ‘Mila’ s otoka Prvića (TZ Vodice) i gajeta ‘Foranka’ Udruge Hvar Metroplole Mora.

Inače, poznati teretni brod star više od 100 godina spomenik je lošinjske brodograđevne tradicije te pretvoren u interpretacijski centar na otvorenom, dočarava i interpretira bogatu pomorsku i brodograđevnu baštinu otoka Lošinja. Vrsta je teretnog jedrenjaka koji je služio za prijevoz drva, vapna, pijeska i ostalog tereta. Iako nekad mnogobrojan na sjevernojadranskim otocima, postoji samo jedan poznati preživjeli primjerak i to upravo ovaj lošinjski. Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1880. godine, a obnavljan je godinama kako bi se doveo u prvobitno stanje. Dugačak 19,6 metara, s dva jarbola i nosivost cca 300 tona, uobičajeno je bilo da posadu logera čine kapetan i tri do četiri mornara. Interpretacijski centar postavljen na samom brodu prezentira značajke svakodnevnog života na brodu krajem 19. stoljeća.

Ovaj plovidbeni interpretacijski centar upisan na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske svoj vez pronašao je ispred Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju te ga je moguće posjetiti i to uz besplatan ulaz.

Mail