TRADICIONALNE MAŠKARANE POVORKE U CRIKVENICI Osvježavajući vikend-koktel

Foto: TZ Grada Crikvenice

Svaki je maškarani vikend neponovljivi doživljaj, no neki se ipak malo duže pamte. Jedan je od takvih pred nama. Bit će posebno rasplesan, raspjevan i veseo, ispunjen zabavom i druženjem svih generacija.

Maškarana subota, 25. siječnja, bit će zanimljiva već od jutra. Centar Crikvenice će od 10 h ujediniti maškare, humanost i zabavu. Održavat će se Humanitarni maškarani obrtnički kotlić, u sklopu kojega će 11 vrijednih ekipa obrtnika kuhati gulaš. Sudjelovat će članovi udruženja obrtnika i komora iz Primorsko-goranske županije, Požeško-slavonske županije, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Rijeke, Pazina, otoka Krka, Vrbovskoga, Karlovca, Duge Rese, Krapinskih toplica i Stubice, a poseban će gost biti predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Vesele će ekipe kuhati otprilike dva sata, nakon čega slijedi podjela hrane i druženje uz Bribirske tamburaše. Prikupljena će se sredstva donirati Srednjoj školi Dr. Antuna Barca u Crikvenici za nabavu opreme.

Maškarani i nemaškarani posjetitelji će navečer uživati u glazbi i plesu sve do ranih jutarnjih sati, a brojne će maske zasluženo dobiti svoje mjesto na web stranici www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica. Crikveničku će sportsku dvoranu prvo zagrijati grupa „Point“, a zatim slijedi maškarana zabava uz glazbene goste večeri – simpatične „Koktelse“. Naravno, i ove subote možete kušati ukusna jela na Maškaranim večerama (kontakt za rezervacije stolova: 091 350 5990, detalji o jelovnicima na www.maskare.net).

Tradicija, radost, šarenilo, pjesma, ples, osmjesi na licima i žamor sa svih strana – tako se najkraće može sažeti ono što nas čeka u nedjelju, 26. siječnja. Uživat ćemo u društvu dviju tradicionalnih maškaranih povorki, jedne u kojima će glavne zvijezde biti djeca i druge u kojoj će se predstaviti odrasli. Događat će se nešto što su ljubitelji maškara nestrpljivo očekivali godinu dana – Dječja i Velika maškarana povorka u organizaciji Turističke zajednice Grada Crikvenice.

Sudionici obiju povorki okupljat će se ispred ulaza na Gradsko kupalište u Crikvenici.

Zaigrani mališani, trinaest grupa s oko 1000 maškarica iz Crikvenice, Dramlja, Jadranova, Selca Bribira, Triblja, Kraljevice, Bakra, Hreljina, Ogulina i Grobnika, krenut će u 11 h prema centru grada, gdje će ih dočekati medo Lino, klaunica Karmelino i njezin klon.

Na trgu će djeca ponosno predstaviti svoje maštovite maske, poput meduza, sirena i mornara, ribica srebrica, pankera zi Triblja, malih heroja, sultana i Laile, rasplesanog cirkusa, vuka i Crvenkapica. Posebno će uzbuđeni biti oni koji će prvi put biti dio ove simpatične povorke. U slučaju kiše, Dječja povorka će se održati u Gradskoj sportskoj dvorani u Crikvenici u istom terminu.

Više od trideset grupa s oko 1200 sudionika Velike maškarane povorke kreće u 14 h prema centru Crikvenice. Osim lokalnih grupa s crikveničko-vinodolskoga područja, sudjelovat će i maškare iz Bakra, Viškova, Kraljevice, Hreljina, Šmrike, Praputnjaka, Škrljeva, Rijeke, Opatije, Žejana, Ozlja, Duge Rese, Ivanić-Grada, Općine Križ, Primoštena, Poreča te četiri grupe iz Slovenije (tri iz Kidričeva i jedna iz Kočevja). Uvjerit ćete se i sami, izvori inspiracije za maske su svuda oko nas, od bajki i legendi, filma i glazbe pa do aktualnih događanja. Neprocjenjivu vrijednost imaju tradicionalne maske, koje se ne mijenjaju već desetljećima i svjedoče o posebnosti svakoga kraja.

Povorku će predvoditi crikvenički meštar, maškarana svita, predstavnici TZG Crikvenice i Grada Crikvenice te posebni gosti – meštar Toni i kraljica Riječkoga karnevala. Od 10 do 14 sati posjetitelje na trgu će zabavljati grupa „Point“, a nakon što predstave svoje ovogodišnje maske, sve će se grupe nastaviti zabavljati u Gradskoj sportskoj dvorani, gdje će biti počašćene hranom i pićem i zabaviti se uz grupu „Point“.

Obje će se povorke moći pratiti uživo na portalima koji čine Regionalnu news mrežu (Tunera.info, Poduckun.net, Torpedo.media i Lanterna.news).

A da maškare u sebi nose i sportski duh, dokazat će u nedjelju, 26. siječnja, Rukometni maškarani turnir za djecu od 6 do 11 godina, koji će početi u 10 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Zvonka Cara u Crikvenici. Na turniru u organizaciji Primorske škole rukometa sudjelovat će tridesetak ekipa iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije.

Ne zaboravite, i dalje možete iskoristiti brojne pogodnosti i popuste koje pruža “Vesela maškarana škrinjica”, a informacije o lokacijama s maškaranim popustima mogu se, isto kao i posebna ponuda smještaja, pronaći na www.maskare.net.

Kako bi se posjetiteljima omogućilo bezbrižno uživanje u maškaranim zabavama, uz siguran prijevoz do dvorane i povratak kući, Grad Crikvenica je i ove godine osigurao besplatne vožnje maškaranim City busom, a raspored vožnje busa nalazi se na www.maskare.net.

Maškarana Rivijera Crikvenica vas zove! Najbolja zabava, odlična maškarana ekipa i puno veselih doživljaja uz pjesmu i ples – ne isplati se propustiti, zar ne?

P.s. Maškarani podsjetnik: družite se s nama i na www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica, gdje možete saznati sve novosti i pogledati sve galerije fotografija.

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice

Suorganizatori: „Fine Food“, „Eko- Murvica“ d.o.o., „Jadran“ d.d.

Suradnici u organizaciji: Udruga umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, udruge za očuvanje narodnih običaja „Duga“, „Gornji kraj“ i „Matkovići“, Udruga „Kušac“, Katedra čakavskoga sabora „Kotor“, OŠ Zvonka Cara Crikvenica, Društvo „Naša djeca“ Grada Crikvenice, Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske

Pokrovitelj: Grad Crikvenica

Sponzori: „Adrialin“, Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, Pavlomir, Hotel „Marina“ Selce, Ronilački centar „Mihurić“, „Marinero Tours“, „Hyper Dizajn“, „Lidl“, Hostel „Karlovac“, Županijska lučka uprava Crikvenica, „Podravka“

Medijski pokrovitelji: Narodni radio, 24 sata, Tunera Info, Radio Rijeka

 

Mail