ODRŽANA KONFERENCIJA PROJEKTA KEYQ+ Kultura i turizam ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

Nakon obilaska talijanskih Caorla, Pramaggiora i Portogruara, 24. rujna 2019. godine u Veneciji je održana završna konferencija projekta „KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“ čiji partner je i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja.

Na konferenciji na kojoj su prezentirani rezultati projekta, održan je i okrugli stol na kojem je jedan od sudionika bio i direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković. Zahvaljujemo Agenciji za ruralni razvoj Istre (AZZRI) što nas je uključila u projekt. Glavi cilj nam je turizam emocija, da gostu ponudimo dodatni turistički doživljaj kroz kulturu i tradiciju. Naša KeyQ točka je Muzej Apoksiomena i promocija Apoksiomenove antičke kuhinje, odnosno promocija restorana kroz autentičnu kuhinju koja priprema recepte na originalan način, upravo onako kako se pripremalo u doba antike. Vrijedno u projektu je uključivanje učenika srednje škole koji su zapravo budućnost ovog projekta, smatra direktor Cvitković.

Agencija za ruralni razvoj Istre (AZZRI) vodeći je partner u projektu. Projekt je kapitalizirao sve napore partnera, a rezultati su i infrastrukturni projekt. Zahvaljujemo i čestitamo svima te se nadamo suradnji u nekom novom projektu, zahvalio je i čestitao svima direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igor Merlić.

Valorizacija tradicionalnih proizvoda kroz gastronomiju, oživljavanje prostora, zadržavanje mladih u ruralnom prostoru te dodatna ponuda za goste, a u isto vrijeme povezivanje lokalne gastronomije s povijesnom i kulturnom baštinom na način da se podržava i razvoj lokalnog gospodarstva. Sve je to dio ciljeva ali i rezultata ovog projekta. Upravo su ovim projektom kreirani itinerari koji povezuju različita područja, istraženi su stari recepti, mapirani kulturni spomenici, a ukazala se i važnost gastronomije kao motiva dolaska gostiju.

Inače, osim navedenog glavni rezultati KeyQ+ projekta je i gastronomski vodič i turistički itinerer, zatim didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, kao i stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Ključ uspjeha ovog projekta je multidisciplinarni pristup, odnosno suradnja svih dionika u sektoru kulture i turizma, ugostiteljstva, gastronomije i poljoprivrede, povijesti i etnografije, arhitekture i društvenih znanosti te obrazovanja.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja jedan je od 9 hrvatsko – talijanskih partnera na projektu, a sedam KeyQ+ mjesta predstavljaju referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Osim Muzeja Apoksiomena, u projektu sudjeluju i lošinjski restorani; restoran Artatore, konoba Bora Bar, restoran Veli žal i restoran Za Kantuni.

 

Mail