U CENTRU GRADA MALOG LOŠINJA HNK Zagreb izveo baletnu predstavu ‘Apoksiomen’

U subotu, 7. rujna 2019. po prvi put održana je baletna predstava „Apoksiomen“ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb!

 Prva je ovo izvedba baleta na Lošinju uopće, ali nije slučajno da HNK nastupa upravo ovdje jer prije 20 godina statua Apoksiomen izronjena je između Orjula i Lošinja!

Iznimno smo ponosni i presretni što smo imali prilike po prvi puta ugostiti baletnu predstavu i ovakvu produkciju na području našeg grada i otoka. Imati ovakvu baletnu predstavu povodom 20. godišnjice izranjanja Apoksiomena smatram da je iznimna čast. Nakon što ju je vidjela hrvatska, ali i svjetska javnost te nakon putovanja u Belgiju i u Italiju, na sličnom putu kojeg je i naš Apoksiomen proputovao, naposljetku se predstava, kao i statua, ‘skrasila’ i vratila upravo Lošinju, izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

Ravnatelj baleta Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb Leonard Jakovina ovom prilikom također je izjavio; iznimna mi je čast i veliko zadovoljstvo lošinjskoj publici i njezinim gostima predstaviti balet Apoksiomen gostovanjem baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. Nakon praizvedbe u listopadu 2017. te gostovanjima u Rimu i Liegeu, Apoksiomen se napokon ‘vraća’ kući na Lošinj, a time i odajemo počast njemu kao božanskom glasniku jednog davnog vremena koji je sveprisutan i danas.
Predstavu su svojim sudjelovanjem upotpunili koreograf Claudio Bernardo, dok je za glazbu odgovorna Tamara Obrovac. Fragmente Euripidovih Trojanki odabrala je i dramaturški obradila Lada Kaštelan, a koproducent projekta belgijska je Umjetnička udruga As Palavras – Cie Claudio Bernardo. Zašto baš Apoksiomen? Možda jer je antički brončani kip atleta, visok 192 cm, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999., za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Svoj dom pronašao je trajno u jedinstvenom muzeju na Mediteranu smještenom u Malom Lošinju- Muzeju Apoksiomena.

Baletna predstava održana je u sklopu otvorenja ovogodišnjeg festivala „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ koje se na Lošinju održava od 7. do 21. rujna 2019. godine. Ovom baletnom izvedbom HNK Zagreb, ali i cjelokupnim festivalom, cilj je posjetitelje ‘vratiti’ u vrijeme zlatnog doba pomorstva otoka Lošinja.

Jedinstvena je ovo pojava, da HNK po prvi put nastupa na Lošinju i izvodi predstavu posvećenu upravo našem najpoznatijem stanovniku Apoksiomenu. Postoji destinacijska priča posvećena ovoj čuvenoj statui, ali i dobu antike na ovim krajevima, upravo kao što Lošinj pamti i bogatu pomorsku povijest. Na ovaj način jednim dijelom ‘oživljavamo’ našu povijest, ali i upoznajemo posjetitelje i stanovnike s kulturno povijesnom baštinom Lošinja, smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

 

Mail