Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’ od 7. do 21. rujna

Od 7. do 21. rujna 2019. godine Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva zahvaljujući bogatom kulturno zabavnom programu festivala „Lošinjskim jedrima oko svijeta“. I ove godine u sklopu festivala nas očekuju zanimljiva, raznovrsna sportska, kulturna i zabavna događanja, a Ivan Gamulin Đani, Ljetno kino & Max Juričić te klapa Intrade osigurat će vrhunsku zabavu!

 Otvorenje festivala 7. rujna 2019. godine, odmah nakon Lošinjske regate pasara na vesla u jutarnjim satima te defilea popraćenog glazbenim nastupom, obilježit će vrhunska baletna predstava „Apoksiomen“ na malološinjskom trgu u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta!

U lošinjskom akvatoriju, prostoru nekadašnjeg centra pomorstva istočnog Sredozemlja, tako će se  održati brojne regate: 7. Lošinjska regata pasara na vesla (7.9.), 2. Noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora nakon čega slijedi koncert Ivana Gamulina Đanija i to na Logeru Nerezinac (13.9.), 37. Lošinjska regata- regata lošinjskih olimpijaca i regata u štap (14. i 15.9.), Veloselska regata maštela uz nastup klape Čikat (20.9.) i za kraj 43. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra (21.9.).

U jednoj od najljepših lošinjskih uvala Čikat održat će se 4. Međunarodni plivački maraton „Lošinj open water swim challenge“ (15.9.) gdje će se također, baš kao nekada, odigrati scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) „Pozdrav kapetanu“ (12. i 19.9.).

Tijekom trajanja festivala u palači Fritzi (Lošinjski muzej) moći će se razgledati izložba „Ribarstvo na Lošinju“, a na malološinjskom trgu prikazat će se izložba na otvorenom, čiju glavnu temu ove godine preuzima čuveni olimpijac Agostino Straulino. Izložba pod nazivom „Agostino Straulino- as olimpijskog jedrenje“ prikazat će detalje pomorske povijesti i života ovog poznatog jedriličara. Lošinjsko kazalište JAK zabavit će nas predstavom „Našem brodu Lošinj“ i to nastupajući na Logeru Nerezinac- interpretacijskom centru (10. i 17.9.). Svojim nastupom razveselit će nas i obitelji Veljak u Muzeju Apoksiomena (10.9.), koji će ujedno biti glavna točka europskog projekta KeyQ+. Upravo će se u muzeju održati završni program ovog projekta (10.9.) čiji cilj je povećanje turističke i gastronomske ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda. U istom već sudjeluju i 4 lošinjska ugostiteljska objekta; Restoran Artatore, Bora Bar, Veli Žal i Za kantuni.

Festival ima i edukativni dio pa će se tako i ove godine na Trgu RH u Malom Lošinju održati kreativne radionice izrade drvenog broda „Mala škola brodogradnje“ (10.-14.9.) te radionica maketarstva- izrada lošinjske pasare (16.-18.9.). Klub Pomoraca Lošinj (Ferdinand Trenc) provest će nas kroz temu „Osam stoljeća kvarnerskog pomorstva“ u sklopu svog predavanja, a Astronomsko društvo (Dorian Božičević) održat će predavanje „Astronomija je vodila lošinjska jedra oko svijeta“ (19.9.).

Neizostavna je i Pomorska večer (14.9.) tijekom koje se duž Rive lošinjskih kapetana, uz gastronomsku ponudu na izletničkim brodovima, prikazuju i tradicionalne pomorske vještine i zanati (kalafatanje, pletenje mreža, izrada vrša, vezivanje mornarskih čvorova). U večernjim satima očekuje nas koncert Ljetnog kina & Maxa Juričića.

Posjetitelji će zasigurno uživati u delicijama tematske kuhinje pod nazivom „Jela lošinjskih kapetana“ jer u ponudi su jelovnici po jedinstvenoj cijeni, a sudjeluju brojni ugostiteljski objekti na području Lošinja: Restoran Artatore, Restoran Boccavera, Gastro pub Deveron, Restoran Diana, Restoran Eki, Restoran Poljana, Restoran Punta, Konoba Bonifačić, Konoba Silvana, Restoran Televrin, Restoran Veli žal i Restoran Za kantuni.

Finalne večeri festivala, nakon Nerezinske regate i prikaza tradicijskih pomorskih vještina i izložbi brodica, zajedno uživajmo u nastupu klape Intrade i vatrometu u Nerezinama!

Ne propustite rujan na Lošinju i uplovite s nama u živopisnu pomorsku prošlost!

Cjelokupni program pronađite na web stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr ).

Mail