17. VODICE JAZZ & BLUES FESTIVAL Okupit će hrvatske i svjetske glazbenike. Ulaz je slobodan!

Od 20. do 22. srpnja u Vodicama će se održati 17. Vodice Jazz & Blues Festival koji okuplja eminentne hrvatske i svjetske glazbenike. Prvi festival je održan 2003. godine i od tada je među publikom poznat kao festival vrhunskih interpretacija renomiranih glazbenika u jedinstvenom ambijentu amfiteatra na vodičkoj rivi. Stilski se ovaj festival proteže od klasičnih ritmova swinga i dixielenda sve do suvremenijih žanrova poput fusiona i free jazza. U trajanju od tri večeri festival privuče oko 1500 ljubitelja jazz glazbe, a ulaz je slobodan. Organizator festivala je Turistička zajednica grada Vodica.

20.07.2019. – Elvis Stanić Group

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša te najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Vođa je «Elvis Stanić Groupa», jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj. U Bostonu je studirao jazz kompoziciju i jazz gitaru i tijekom studentskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima. Od 2001. predaje jazz gitaru na seminaru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Organizator je i umjetnički direktor «Liburnia Jazz Festivala» i glazbeno-obrazovnog projekta «Jazz Ex Tempore» u Opatiji, a od 2015. je i predsjednik Hrvatske udruge istaknutih umjetnika (HUIG).

  1. g. osniva jazz fusion skupinu Elvis Stanić Group koja je postala jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. Njihove originalne skladbe i albumi osvojili su gotovo sve nacionalne glazbene i diskografske nagrade (8 puta nagradu Porin za najbolje jazz skladbe, albume i instrumentalnu glazbu). Elvis Stanić je samostalno ili s «Elvis Stanić Group» nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu, a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.

Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Buster Williams, Lenny White, Scott Kinsey, Hadrien Feraud, Mike Baker, Katisse Buckingham, Martin Drew, Bobby Thomas Jr, Alwin Queen, Furio di Castri, Karen Asatrian,…).

21.07.2019. – Denise Jannah – Hammond Xperienz

DENISE JANNAH – vokal – “Denise Jannah jedna je od najboljih pjevačica jazza koje su se pojavile u 25 godina moje karijere glazbenog kritičara.” (Nagrađeni jazz kritičar Gary Giddins u “Village Voice”, New York). Denise Jannah jedna je od najpoznatijih pjevača jazza na svjetskoj sceni (snimila je 5 solo albuma za najpoznatiju svjetsku jazz izdavačku kuću Blue Note Records). Denise Jannah rođena je u Surinamu, u Južnoj Americi. S obitelji se preselila u Nizozemsku sredinom sedamdesetih. Studirala je pravo na Sveučilištu u Utrechtu, ali ju je njezina ljubav prema glazbi natjerala da promijeni životni put: upisala se na Konzervatorij u Hilversumu i tamo završila studij, a također je i diplomirala kao pedagog. Denise Jannah obišla je svijet na turnejama od New Yorka do Johannesberga, Japana i natrag, a osvojila je i brojne nagrade.

RENATO CHICCO – hammond orgulje – Orguljaš Renato Chicco studirao je na Sveučilištu za glazbu u Grazu, te na Berklee College of Music u Bostonu. Živio je u New Yorku gdje je, osim svirki u klubovima kao što su Blue Note, Birdland i Village Gate, sudjelovao u radio i TV emisijama, te nastupao na festivalima i klubovima diljem SAD, Europe, Azije i Južne Amerike. Renato je snimio dva CD-a svojih jazz aranžmana slovenskih narodnih pjesama, te brojne druge albume. Kao prateći glazbenik pojavio se na preko 50 albuma. Renato je trenutno profesor jazz improvizacije na Glazbenome sveučilištu u Grazu i nastupa diljem svijeta.

RATKO ZJAČA – gitara – snimao je i nastupao s nekim od najutjecajnijih glazbenika jazza i suvremene improvizacijske glazbe. On je inovativan glazbenik, široko priznat kao tehnički virtuoz na gitari. Ratko je vrlo svestran glazbenik koji pokriva mnoge žanrove, ali je najpoznatiji po svom radu u modernom jazzu i improvizacijskom pristupu. Rođen u Hrvatskoj, Ratka je u svojim ranim danima privukao zvuk gitare. Studirao je i diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu. U potrazi za znanjem našao je svoje utočište u Nizozemskoj na Rotterdamskom konzervatoriju, poznatom po studiju moderne glazbe. Nakon završetka studija u Rotterdamu, studirao je i na Glazbenoj školi Sveučilišta New York. Ratko je sudjelovao na mnogim međunarodnim festivalima i u najpoznatijim klubovima na europskoj i američkoj sceni. Ratko sklada glazbu i radi na mnogim projektima, a u isto vrijeme objavljuje brojne albume s nekima od najboljih svjetskih glazbenika.

OLEG MARKOV – bubnjevi – Bubnjar i skladatelj Oleg Markov, studirao je na Institutu za glazbu Glier u Kijevu, te na Sveučilištu KUG u Grazu. Dok je živio u Kijevu bio je član brojnih glazbenih sastava. Nakon studija u Kijevu, Oleg se preselio u Graz gdje je diplomirao i magistrirao. Snimio je nekoliko albuma, pobijeđivao je na brojnim natjecanjima i dobio priliku nastupati s najcjenjenijim svjetskim glazbenicima.

22.07.2019. – ManGroove

Mangroove su Željka Veverec i Toni Starešinić, kreativni tandem koji se sa trećim albumom „Sami“ objavljenim krajem 2015. potvrdio na sceni kao jedan od najkvalitetnjih pop sastava. Glazbenu kvalitetu Mangroovea još su u njegovim ranim početcima prepoznali i HGU i Društvo Hrvatskih Skladatelja dodijelivši mu 2006. godine prvu nagradu na glazbenom Talent festivalu. Sa producentom Samirom Kadribašićem snimili su dva albuma, prvijenac „Svijet za nas“ (2009.) i njegov nastavak „Put na mjesec“ (2012.) koji im je osim odličnih kritika osigurao i prvu Porinovsku nominaciju za najbolji album klupske glazbe. Isti su uspjeh ponovio je i treći album „Sami“ kojeg su snimili u suradnji sa poznatim producentom Zvonimirom Dusperom. Album je iznjedrio i hit pjesmu „Pokušaj“ s kojom su na scenu vratili legendarnog Dadu Topića.
Trenutno u studiju pripremaju četvrti album na kojem ostaju i  dalje vjerni sebi i glazbenom istraživanju, što uključuje poigravanje s klupskom elektronikom i klasičnim glazbalima, a singl Sanjala sam ljubav koji je osvojio radijske top liste oduševljava plesnim funk ritmom i melodijom koja priziva glazbene festivale s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Željka i Toni su kroz svoju glazbu uspjeli ostvariti suradnje sa nekim od najboljih domaćih glazbenika pa su tako svoj trag u njihovim pjesmama ostavili i Tedi Spalato, Igor Geržina, Nikola Marjanović, Viktor Lipić, Janko Novoselić, Zvonimir Šestak, Goran Delač, Mario Penton Hernandez, Andrej Jakuš i mnogi drugi. Napisali su i hit pjesmu Tebi putujem koji izvode Chui i Josipa Lisac. Danas Željka i Toni sa Mangrooveom plove domaćom glazbenom scenom već desetak godina, s Mangrooveom su napisali prve pjesme, s Mangrooveom su odsvirali prve koncerte. Mangroove ih je odveo na glazbeno putovanje kroz soul, jazz, funk, pop, elektroniku, putovanje koje i danas traje i tko zna gdje će ih odvesti.

Mail