POČELA MALA ŠKOLA BRODOGRADNJE U SELCU Edukacija i zabava, nova znanja i vještine, rad i druženje!

Kako je nekad izgledao život uz more? Koliko je znanja, vještina i truda trebalo majstorima da sagrade brod? Zašto je tradicija važan dio čovjekova života? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja možete uskoro saznati na iznimno zanimljivoj i  nesvakidašnjoj radionici „StolArt – Mala škola brodogradnje“.

Mala škola brodogradnje održavat će se na Obali hrvatskih branitelja u centru Selca, i to svaki dan od 8. do 12. srpnja u dvama terminima: jutarnjem od 9 do 13 sati i poslijepodnevnom od 17 do 20 sati. Ova je kreativna radionica namijenjena djeci školskog uzrasta od 9 do 14 godina. Omogućuje im da dožive posebno iskustvo i vide kako nastaje brod, pruža priliku od uzmu alate kakvima su se služili njihovi preci i uz stručnu se pomoć uvjere da sami mogu stvoriti nešto opipljivo i praktično.

Program radionice „StolArt – Mala škola brodogradnje“ traje pet dana. Prvi će dan djeca učiti o hrvatskoj tradicionalnoj brodogradnji i njenoj ulozi kroz povijest. Kroz praktični se dio nastave upoznaju s dijelovima od kojih je sastavljen brod, a potom ih izrađuju prema nacrtima.

Drugi je dan predviđen za sklapanje dijelova broda u konstrukciju i pripremu za bojanje, a trećega se dana brod zaštićuje i boja završnim bojama. Četvrti je dan rezerviran za montiranje svih ostalih sadržaja, poput jedara, konopa i ostale opreme. Posljednjega dana mali brodograditelji s ponosom će svoju „Selaškinju“ svečano porinuti u more te postati sudionici manifestacije „Sretno Selce“.

 

Organizatori Male škole brodogradnje su Turistička zajednica Grada Crikvenice i „StolArt“. Suorganizatori su Jedriličarski klub „Jadro“ Selce i Jedriličarsko društvo „Val“ Crikvenica.

Pokrovitelji projekta su Grad Crikvenica, „Eko-Murvica“ d.o.o. i Županijska lučka uprava Crikvenica, a partneri Nautika „Kranjec“, „Kleiberit“, „Sika“, „Galeb“, „Bosch“ i „Bauhuaus“.

Mail