CRIKVENICA Najbolji šahisti svijeta na šahovskoj plaži, jedinstvenoj na svijetu!

U Zagrebu se od 26. lipnja do 8. srpnja održava najjače ovogodišnje šahovsko natjecanje u svijetu te jedan od najjačih turnira u povijesti šaha – Croatia Grand Chess Tour, na kojem sudjeluje 12 trenutno najboljih šahista svijeta, među kojima i aktualni prvak svijeta Magnus Carlsen iz Norveške.

Budući da je gradonačelnik Grada Crikvenice sudjelovao na svečanom otvaranju ovoga natjecanja u utorak 25. lipnja 2019. godine od 17:30 sati u Muzeju Mimara, uz prijenos uživo na drugom programu HRT-a, iskoristio je prigodu da na slobodan dan od natjecanja u utorak, 2. srpnja 2019. sve natjecatelje pozove u Crikvenicu na druženje i igru na jedinstvenoj plaži na svijetu – šahovskoj plaži!

Na šahovskoj plaži 2. srpnja 2019. godine od 12 sati ljubitelji ovoga sporta u Crikvenici imat će priliku uživo upoznati trenutne svjetske vladare šahovskih ploča. Druženje i prijateljska partija šaha pod ‘budnim okom’ poznatog znalca Garrya Kasparova završit će ostavljanjem trajne uspomene ovih velemajstora – otisak njihovih dlanova ojačat će značaj grada Crikvenice na šahovskoj karti svijeta!

Grad Crikvenica je nadaleko poznat kao grad sporta, s velikim brojem uspješnih sportaša na nacionalnoj i internacionalnoj razini te dom i nekih svjetskih prvaka. Osim toga, Crikvenica se već nekoliko godina brendira i kao grad šaha, a potpisana je i deklaracija o suradnji Fonda ‘Garry Kasparov Adriatik’ i Grada Crikvenice, s ciljem promicanja šaha kao kognitivnog alata za učenje te popularizaciju ove drevne igre među mladima.

Utjecaj Garrya Kasparova na popularizaciju šaha među djecom je neosporan, a topla dobrodošlica trenutno najboljim šahistima na svijetu od prvorazredne je važnosti za Crikvenicu i njen značaj u budućnosti. Upravo rad s mladim šahovskim talentima i jest najvažniji dio aktivnosti te Grad Crikvenica nastavlja podržavati projekt ‘Šah uz školu’.

Naime, upravo je popratna manifestacija Croatian Grand Chess Toura bio turnir osnovnoškolaca, održan 25. lipnja 2019. godine u 16:30 sati pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i Turističke zajednice Grada Crikvenice. Turnir je odigran ispred Muzeja Mimara, a svaki od 200 prijavljenih sudionika je na poklon dobio šahovske figure i tablu te im je organizirano zajedničko fotografiranje sa idolima, šahovskim velemajstorima.

Tako će, osim aktivnosti na šahovskoj plaži, u Crikvenici i u srijedu, 3. srpnja sve biti u znaku šaha. U 16:00 sati će se u hotelu Omorika odigrati brzopotezni dječji turnir sa stotinjak sudionika, a najbolji sa dječjeg turnira imat će priliku igrati simultanku s Garryem Kasparovim.

Nadalje, u 18:30 sati će u Gradskoj vijećnici biti održana tiskovna konferencija, dok će odmah nakon tiskovne konferencije biti odigrana i simultanka s Garryem Kasparovim u Preradovićevoj ulici. Ovogodišnji rivali Kasparova biti će isključivo djeca, no za očekivati je da se velemajstor opet ‘oznoji’ pred mladim suparnicima, koji su ga i prošle godine zadivili maestralnim potezima te pružili duge i zanimljive šahovske partije.

Mail