DONOSIMO SPEKTAKULARNE FOTOGRAFIJE S FESTIVALA Sunca i svjetlosti u kraljevskom gradu Ninu

Foto: TZ Nin

Mnogi su odvažni posjetitelji drevnog Nina već u 5:39 dočekali prvu jutarnju zraku sunca koju je pratio koncert izvrsne sopranistice Nele Šarić. Na samom početku koncerta i ptičice su utihnule osluškujući pomalo u čudu tko se to umjesto njih odlučio za ranojutarnji pjev. Bio je to spektakularan uvod u ovogodišnji Festival Sunca i svjetlosti u kraljevskom gradu Ninu.

Sunce koje se stidljivo pomaljalo ponad Velebita svojim je raskošnim sjajem obasjalo lica još snenih pripadnike odvažne publike koja je zaneseno promatrala svitanje i uživala u koncertnoj izvedbi prilagođenih skladbi posvećenih Suncu. Najkreativniji posjetitelji su napravili fotografije upravo prve Sunčeve zrake za pokrenuti fotonatječaj.

Velika grupa najmlađih kreativaca posjetila je crkvu u 9:00 gdje je bila likovna radionica koju je vodila Lucija Bubić. Turističke djelatnice Ana Špac i Petra Sipina bile su u ulozi vila koje su pružale likovni materijal nužan za radionicu što je dodatno radovalo djecu.

Sve je koordinirala Ana Glavan, asistentica festivala. Od 10:20 do 12:30 uslijedila je specifična putanja Sunčevih zraka u središnjoj apsidi crkve koja je nazvana najmanjom katedralom na svijetu. Što se sve zbiva u crkvi na dan solsticija objašnjavala je mr. sc. Majda Dadić, kustosica u Muzeju ninskih starina, ujedno i važan član tima koji razvija festival od 2009. Crkva koju uspoređuju sa Stonhengeom je bila izuzetno posjećena od strane turista koji su postavljali mnogobrojna pitanja oko crkve, festivala i povijesti ninske. (Autor: Marija Dejanović)

Mail