Uzbudljivo ljeto na Lošinju: Jelena Rozga, Klapa Intrade, Mladen Grdović, Davor Radolfi, Ljetno kino, Max Juričić i drugi

Nakon aktivnog početka godine, posjetitelje i stanovnike očekuje uzbudljivo ljeto na Lošinju. Od lipnja do rujna pronađite razna događanja po svom ukusu jer vas očekuje pregršt zanimljivih lokacija, sportskih, glazbenih i kulturnih događanja, ali i igara.

Veseli početak ljeta obilježit će lošinjski glazbenici svojim nastupima duž malološinjske Rive lošinjskih kapetana ususret Dana Glazbe! I ove godine u organizaciji Institut za istraživanje i zaštitu mora ‘Plavi svijet’ obilježit ćemo 27. Dan dupina. Sudjelujte i zabavite se na Veloselskim ljetnim užancama, Nerezinskim ljetnim igrama, Glow run-u Nerezine i Veloselskom trku.

Sportaši će se okupiti na 15. Međunarodnom vaterpolskom turniru U-16 „Dobri dupin“, Međunarodnom futsal kupu Ustrine 2019., Yoga Day-u ili pak na 9. Lošinjskom polumaratonu.

Važnost kulture predstavlja Lošinjski muzej i Muzej Apoksiomena te Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj gdje će biti izložene brojne izložbe i predstavljanja literature. Ovo ljeto donosi nam i zanimljive kazališne predstave na Lošinju i otocima; „Našem brodu Lošinj“ i „Specijalna pošiljka“ kazališta JAK te 6. Dani teatra Gavran s predstavama „Sve o muškarcima“, „Sve o ženama“ te „Mudra sova i lukava lisica“. Još jedna zanimljiva izložba zasigurno je 11. Oskarfest- Međunarodna izložba karikatura u Osoru.

Pjesmom i svojim nastupom lošinjsko ljeto obogatit će i klape nastupajući na A cappella večeri u Osoru, zatim Klape na pjacalu u Malom i Velom Lošinju, kao i u Ćunskom, a u srpnju obilježit će se 14. Dani Josipa Kašmana, kralja baritona. Plesom će nas zabavljati Grupa Flame na malološinjskom trgu s izvedbom „Bohemian Rhapsody“. Glazbena tradicija nastavlja se Susačkim glazbenim večerima, 15. Jazz Festivalom Lošinj te 44. Osorskim glazbenim večerima, festivalom klasične glazbe koji se održava u Osoru od 1976. godine. Zanimljive note s lošinjskih balkona začut će se u kolovozu kada će u se u Malom i Velom Lošinju održati 9. Festival lošinjskih balkona. Nemojte propustiti još jedan zanimljivi nastup lošinjskog Puhačkog orkestra Josip Kašman i to na otoku Koludarac- 21. Nautički koncert. Koncertom Jelene Rozge proslavit ćemo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Autor: Sandro Tariba

Manja mjesta i otoci također slave svoje zaštitnike i organiziraju pučke fešte kada se veselo mnoštvo okuplja i slavi do kasno u noć; Sv. Ivan u Punti Križa, Gospa Karmenska na Malim Srakanama, Sv. Ana na Velim Srakanama, Sv. Petar i Pavao na Iloviku, Sv. Grgur i Koleda na Sv. Ani u Velom Lošinju, Križeva na Susku, Sv. Marija Magdalena i Vela Gospa u Nerezinama, Sv. Jakov u Sv. Jakovu, Rokova u Beleju, a Unije, Susak i Ilovik proslavit će svoj Dan iseljenika.

I ove godine održat će se Pomorske večeri, događanje u sklopu kojeg će na malološinjskom trgu i Rivi lošinjskih kapetana biti prikazana pomorska tradicija, uz gastronomiju na izletničkim brodovima te nastupe folklora, lokalnih klapa i hrvatskih izvođača: Mladen Grdović i Romantic Group, zatim Davor Radolfi i Ritmo Loco te Ljetno kino i Max Juričić.

Novost u ovogodišnjoj ponudi je nastup Ansambl Lada u lipnju, Queen Real Tribute band te Dani magije i iluzije u srpnju,  Street Performance Festival i ABBA Real Tribute Band u kolovozu, a za kraj, 31. kolovozu u Malom Lošinju održat će se natjecanje u ljepoti „Miss Hrvatske“ za „Miss svijeta“.

Od 7. do 21. rujna festivalom „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ uvest ćemo posjetitelje u vrijeme zlatnog doba pomorstva. Festival će obuhvatiti razna sportska, kulturna, zabavna i edukativna događanja; regate, međunarodni plivački maraton, scenski ispraćaj „Pozdrav kapetanu“, ali i tematsku kuhinju „Jela lošinjskih kapetana“.  U sklopu ovogodišnjeg festivala tako nas očekuje 7. Lošinjska regata pasara na vesla, 2. Noćna regata tradicijskih barki na jedra, 37. Lošinjska regata- regata lošinjskih olimpijaca, Međunarodni plivački maraton „Lošinj Open water swim challenge“ te Morska utrka drvenih maštela, a nakon Nerezinske regate tradicijskih barki na jedra, festival će zaključiti nastup klape Intrade u Nerezinama.

Autor: Sandro Tariba

Ne propustite posjetiti Lošinj i uživajte u mnogobrojnim događanjima!

Više info pogledajte ovdje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mail