KeyQ+: Razmjena iskustva, prezentacija jelovnika i proizvoda partnera u projektu, promocija projektnih rezultata u Malom Lošinju

U sklopu projekta „KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“, na Lošinju je 17. i 18. lipnja 2019. održan bogat program za projektne partnere i sudionike, s ciljem razmjene iskustva, prezentacije proizvoda i jelovnika partnera u projektu i promocije projektnih rezultata.

Studijska posjeta Agencije za ruralni razvoj Istre, predstavnika Istarske županije, Grada Pule i Tržnice Pula, Malom Lošinju prilika je da partneri razmjene iskustva i predstave dosadašnje aktivnosti u projektu s ciljem stvaranju jedinstvenog gastronomskog iskustva.

U Muzeju Apoksiomena i na lošinjskom Logeru Nerezinac, poznatom teretnom brodu starom više od 100 godina koji dočarava i interpretira bogatu pomorsku i brodograđevnu baštinu otoka Lošinja, upriličena je prezentacija suhomesnatih proizvoda od mesa autohtonih pasmina Istre u asortimanu AZRRI -Agencije za ruralni razvoj Istre. Istaknuta je dosadašnja uspješna suradnja AZRRI s tvrtkom Jadranka vezano za očuvanje i promoviranje autohtonih namirnica na otoku Lošinju.

U okviru bogatog programa studijske posjete organizirana je prezentacijska večera Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i Jadranka hotela u restoranu Punta, posjet Velom Lošinju, konobe Bora Bar, Muzeju Apoksiomena i tematskom vidikovcu Providenca. U restoranu Artatore degustiran je posebno osmišljeni jelovnik Apoksiomenove antičke kuhinje.

 

Key Q+ projekt je s ciljem povećanja turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana. Osim turističkog itinerera, cilj projekta je izrada gastronomskog vodiča, didaktičkih programa i radionica razmjene iskustva namijenjeni djelatnicima turističko- ugostiteljskog sektora prekograničnog područja.

Direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković zahvalio je Agenciji za ruralni razvoj Istre, vodećem partneru u ovom inovativnom projektu. Ključ uspjeha ovog projekta multidisciplinarni je pristup, odnosno suradnja svih dionika u sektoru kulture i turizma, ugostiteljstva, gastronomije i poljoprivrede. Ovo je iskorak u promociji naše kulturne baštine kroz prezentaciju i valorizaciju Apoksiomenove antičke kuhinje koji će još jače povezati dionike, građane i goste zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Turistička zajednica Grada Malog Lošinja jedan od 9 hrvatsko – talijanskih partnera na projektu.

U sklopu projekta, odabrano je sedam KeyQ+ mjesta koja predstavljaju referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Osim Muzeja Apoksiomena, u projektu sudjeluju i lošinjski restorani; restoran Artatore, konoba Bora Bar, restoran Veli žal i restoran Za Kantuni.

 

 

 

Mail