POSLOVNO VIJEĆE KINE I ZEMALJA SREDNJE I ISTOČNE EUROPE Nije cilj profit, već održiv i ravnomjeran razvoj

Foto: HKG

‘Robna razmjena između Hrvatske i 16 zemalja čini gotovo 40% naše robne razmjene, stoga je naša suradnja neizbježna i nužna za jačanje gospodarskih veza. Tu smo da vidimo što nam sve preostaje učiniti da prebrodimo potencijalne prepreke za nove poslove i investicije. Kreiramo temelj kako bi tvrtke hrabrije iskoračile u nove poduhvate’, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na 5. sastanku Poslovnog vijeća Kine i zemalja srednje i istočne Europe, koji se održao danas povodom 8. sastanka šefova Vlada zemalja SIE-a i Kine te 9. poslovnog foruma zemalja SIE-a i Kine u Cavtatu. Sastanku je prisustvovalo oko 70 kineskih i 30 europskih sudionika.

Potpredsjednik Poljske agencije za trgovinu i ulaganja (PARP) Senger Krzysztof istaknuo je da europske zemlje i Kina imaju dugu povijest trgovine, no da su nam sada na raspolaganju i novi mehanizmi jačanja suradnje bez obzira na udaljenost, poput e-trgovine.

‘Prvi je korak uvijek najteži. Upravo smo zato otvorili nove urede u Kini, da bismo stavili fokus na važnost trgovinskih ruta na azijskom kontinentu’, rekao je Krzysztof posebno naglasivši suradnju zemalja srednje i istočne Europe s Kinom ulaganjem u tržište nekretnina i startup-tvrtke.

‘Kina suradnju u sklopu inicijative vidi i kao ključ suočavanja s ekonomskom krizom, i kao ključ industrijskoga razvoja svih uključenih zemalja. Možemo zajedno raditi kako bismo nadišli izazove. Poslovno je vijeće važna komponenta te suradnje’, rekao je potpredsjednik Kineskoga vijeća za promociju međunarodne trgovine (CCPIT) Zhang Shenfeng naglasivši da na platformi Vijeća raspolažu s više od 300 mehanizama suradnje između Kine i zemalja SIE-a te više od 18 tisuća tvrtki.

Potpredsjednik Kineskoga vijeća za promociju međunarodne trgovine (CCPIT) Zhang Shenfeng; Izvor: HGK

‘Ova je suradnja unijela novu dinamiku u bilateralne odnose. Naravno, bez potpore financija, provedba inicijativa nije moguća. Kineska izvozno-uvozna banka primarno potiče međunarodnu trgovinu i ulaganja, no naš cilj nije maksimirati profit. Cilj je ravnomjeran, društveno odgovoran i održiv razvoj projekata koje financiramo te veći broj radnih mjesta za lokalno stanovništvo’, rekla je predsjednica Kineske izvozno-uvozne banke (EXIMBANK) Hu Xiaolian.

Poslovno vijeće Kine i zemalja srednje i istočne Europe osnovano je tijekom 3. Summita 16+1 u Beogradu 2014. Sporazumom o razumijevanju između PARP-a (Polish Agency for Enterprise Development) i CCPIT-a (China Council for the Promotion of International Trade). Cilj je Poslovnoga vijeća umrežavanje komora i drugih institucija Kine i zemalja srednje i istočne Europe, promicanje gospodarske suradnje između tvrtki i unaprjeđenje međusobne trgovine i investicija. Sastanci Poslovnoga Vijeća obično se održavaju jednom godišnje tijekom susreta predsjednika vlada suradnje 16+1.

 

 

Mail