‘MORAMO JAČATI SURADNJU S AMERIKOM’ Veleposlanik SAD-a: ‘U jednoj stvari niste dobri’

Foto: HGK

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović primio je 21. ožujka u nastupni posjet veleposlanika SAD-a Roberta Kohorsta.

Glavna je tema razgovora bila intenziviranje ekonomske suradnje između Hrvatske i SAD-a. Burilović je ukratko predstavio hrvatsko gospodarstvo i rad HGK, naglasivši da ne možemo biti zadovoljni trgovinskom suradnjom s SAD-om koja je prošle godine iznosila 617 milijuna dolara. ‘Te brojke moraju biti mnogo bolje, osobito s obzirom na potencijal koje američko tržište nudi’, poručio je.

Kohorst je naglasio da je Hrvatska iznimno sigurna zemlja, što je vrlo važno zbog naše orijentacije na turizam. ‘Fokus američke ambasade u 2019. godini bit će na ohrabrenju Hrvatske da postane ne samo bolja po pitanju poslovne klime, već i broj jedan na ljestvici Doing Business. Tako ćete postati privlačniji stranim investitorima, a ulagači u SAD-u imaju novca, samo ih trebate privući. To je i u američkom interesu jer jaka Hrvatska znači da imamo još jednog jakog saveznika’, istaknuo je Kohorst, dodavši da nismo baš dobri u reklamiranju naše države u inozemstvu te da moramo djelovati brzo jer nas konkurencija neće čekati.

Razgovaralo se i o pitanju dvostrukog oporezivanja te ukidanju viza. Kohorst je kazao da su to prioriteti rada američke ambasade te da je prije nekoliko dana održan sastanak predstavnika američkog ministarstva financija s hrvatskim veleposlanikom u SAD-u kako bi se skupili bitni podatci za sklapanje sporazuma o ukidanju dvostrukog oporezivanja.

‘Za ukidanje viza stopa odbijenih mora pasti ispod tri posto i to je posao koji morate odraditi kako bi se viza ukinula’, rekao je Kohorst i predložio online test koji bi potencijalnim aplikantima dao do znanja mogu li dobiti vizu ili ne i prije podnošenja službenog zahtjeva. ‘To će kandidatima uštedjeti novac, ali i smanjiti stopu odbijanja’, kazao je Kohorst.

Burilović je istaknuo važnost i snagu naše dijaspore u SAD-u koja bi mogla potpomoći u poboljšanju gospodarskih odnosa.

Mail