APOKSIOMEN I MALI LOŠINJ Se predstavili u Europskom parlamentu

Apoksiomen i Lošinj u Europskom parlamentu (foto: Laurent Louis)

Kao primjer dobre prakse u Europi, Lošinj je svoju kulturnu, turističku i gastronomsku ponudu 19. ožujka 2019. godine prezentirao u Europskom parlamentu u Bruxellesu!

Europarlamentarcima, medijima te brojnoj publici predstavljen je najpoznatiji lošinjski stanovnik, poznati antički brončani kip atleta Apoksiomena te njegov stalni dom i jedinstveni muzej na Mediteranu- Muzej Apoksiomena. Važan naglasak stavljen je na povezivanje prirodnih i kulturnih bogatstva s turističkom ponudom i lokalnom zajednicom. Kao rezultat navedenog, kreirana je destinacijska ponuda inspirirana Apoksiomenom koja posjetitelje uvodi u potpuni kulturni i destinacijski doživljaj (Apoksiomenovi proizvodi, prirodna kozmetika i tretmani, kulturne rute, antički plovni putovi, gastronomski festival ‘Apoksiomenove antičke kuhinje’ i druga kreativna te sportska događanja).

Uvodne govore održali su hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković, generalna tajnica Europa Nostre Sneška Quadvlieg-Mihajlović, direktor Grčko- Romske kolekcije antikvarijata Kunsthistorisches muzeja u Beču Georg Plattner i član EAA (European Association of Archeologists) Hrvoje Potrebica.

O podvodnom kulturnom nasljeđu i muzejima u službi lokalne zajednice i turizmu govorila je direktorica Lošinjskog muzeja i Muzeja Apoksiomena, Zrinka Ettinger Starčić. Marketing managerica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Zrinka Masalin tom je prilikom predstavila i Lošinj- otok vitalnosti sa svom svojom destinacijskom ponudom. Ispred Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet govorila je ravnateljica instituta Andrea Borić, a ponudu Lošinj Hotels & Villas predstavila je direktorica prodaje Lošinj Hotels & Villas Iva Gagro.

‘Naš otok jedan je od prvih europskih otoka koji će provesti energetsku tranziciju u suradnji s Tajništvom za otoke Europske unije. Isto tako, ove godine smo kandidati i za titulu Europskog otoka sporta. Lošinj nije samo sunce i more, imamo izvrsnu ponudu, smještajne kapacitete od 4* i 5*, bogatu povijest, baštinu, iznimna arheološka nalazišta, Apoksiomena, dobru prometnu povezanost, blagu klimu, tradiciju zdravstvenog turizma dugu gotovo 130 godina. Sve to nastojimo kroz održivo upravljanje i brigu o okolišu očuvati, ali u isto vrijeme na inovativan način razvijati i unaprjeđivati’, izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

O značaju promocije Lošinja i Apoksiomena u Belgiji govorila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. ‘Značajno je da danas upravo u Belgiji imamo promociju Lošinja i Apoksiomena, koji je jedan od samo osam takvih kipova u svijetu. S obzirom na to da ga je prije 20 godina u Jadranu pronašao upravo belgijski turist, možemo to smatrati nekom vrstom jubileja. Mali Lošinj je otok s raznovrsnim sadržajem i održivim turizmom, a Apoksiomen je dodatna vrijednost turističkoj i kulturnoj ponudi otoka. Hrvatska je prelijepa zemlja očaravajućeg turističkog sadržaja koji se tijekom cijelog svog mandata, pa tako i danas, trudim prezentirati u Bruxellesu.’

Dio prezentacije održan je kasnije i u hrvatskom mediteranskom restoranu Maison d’Istrie, a sve u organizaciji Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Grada Mali Lošinj, Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet, Lošinjskog muzeja i Muzeja Apoksiomena te Lošinj Hotels & Villas, uz podršku Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, udruge Europa Nostre, Kunsthistorisches muzeja u Beču te Europskog udruženja arheologa (EAA -European Association of Archeologists).

Mail