ZAVRŠENE MAŠKARE U CRIKVENICI Krivac za sva zla je spaljen

Foto: TZG Crikvenica

I ove je godine zimske mjesece crikvenička rivijera dočekala zaigrana i vesela, spremna na vesele karnevalske šale, originalne maske i druženja, ne ostavljajući mjesta dosadi i monotoniji.

Svake godine u siječnju maškare preuzimaju ključeve Grada i time postaju vladari crikveničkoga kraja. Razdoblje održavanja Maškara 2019. u Crikvenici bilo je od 12. siječnja pa sve do 6. ožujka.
Manifestacija je počela tradicionalnim maškaranim druženjem u Matkovićima, gdje su ugošćene ostale maškarane grupe s područja Grada Crikvenice i okolice. U večernjim je satima izvršena primopredaja gradskih ključeva iz ruku Damira Rukavine, gradonačelnika Grada Crikvenice, u ruke maškara te svečano podizanje maškarane zastave, što je simboličan znak da maškare preuzimaju vlast u Crikvenici na osam tjedana. A bilo je to osam tjedana zabave, pjesme, plesa, kreativnih maski i najbolji način za buđenje iz ‘zimskog sna’.

Svaki petak za vrijeme trajanja maškara, održavala se ovogodišnja novina – ‘Škola maškaraneh tanci’ pod vodstvom Elija Bašana, koja je privukla veliki broj zainteresiranih polaznika. Crikvenica je, kao i ranijih godina, ugostila zvijezde hrvatske estrade. Prvi ovogodišnji glazbeni gost bio je Mladen Grdović, a zabava je bila zajamčena i subotama nakon njega jer su nas zabavljala i druga poznata glazbena imena – Maja Šuput, Jole, Lidija Bačić, Hladno pivo i Vigor. Subotnji nastupi kao i mnoga druga maškarana događanja održavali su se u Gradskoj sportskoj dvorani, najveselijoj dvorani na Kvarneru. Subotama su se održavali i maškarani turniri – boćarski, rukometni i pikado turnir te Maškarana šetnja po Ljubavnoj cestici, čime su crikveničke maškare imale priliku pokazati svoj sportski duh i ljubav prema prirodi. Nedjelje su bile rezervirane za turnire u briškuli i trešeti, čajanke, tombule, popodneva za naše najmlađe čuvare maškarane tradicije, a jedna od nedjelja, 27. siječnja, bila je dan ključnog zbivanja ove najveselije manifestacije, a to su Dječja i Velika maškarana povorka, koje su se po prvi puta mogle pratiti u prijenosu uživo na Kanalu Ri.

Dječja povorka je sadržavala 15 grupa s gotovo 1.000 djece i njihove pratnje, a Velika karnevalska povorka brojala je 1.100 sudionika u 34 maškarane grupe. Povorka je već dugi niz godina međunarodna, a našim trgom, s alegorijskim kolima ili bez njih, prodefilirali su veseli zvončari, šareni klaunovi, crveni jokeri i brojni drugi.

Foto: TZG Crikvenica

Na koncu, teško se odlučiti što je izazvalo veću pozornost – brojne grupe najmlađih i najslađih sudionika ili odrasli sudionici i umirovljenici s maštovitim kostimima.
Da dani tijekom tjedna ne bi prolazili bez maškaranih događanja, pobrinuli su se maškaroni i maškaronke s područja crikveničke rivijere. Tako je tjedan bio ispunjen događanjima što u Crikvenici, a što u ostalim trima mjestima Rivijere Crikvenice – Selcu, Dramlju i Jadranovu. Posjetitelji su mogli uživati u zvucima mantinjade, zaplesati i zapjevati na veselim maškaranim zabavama, biti sudionici čakavskog zapolneva, tancat selačko kolo ili pak svjedočiti jedinstvenom običaju mlaće prazne slame.

Nakon što su mu maškarane grupe dale ime i krstile ga, Čista srijeda je bila koban dan za crikveničkog mesopusta Neodoljivog. On očito nije bio dovoljno neodoljiv za Crikveničane, koji su mu nakon čitanja šentence presudili, zapalili ga, a potom bacili u more. Istoga dana, svome su okrivljeniku presudili Selčani, Dramaljci i Jakovari.

U maškaranom razdoblju Rivijera Crikvenica je i ove godine pripremila posebne pogodnosti i povoljne paket aranžmane te su se pod nazivom ‘Vesela maškarana škrinjica’ krili razni popusti u ugostiteljskim objektima, trgovinama, frizerskim i kozmetičkim salonima koje su mogli iskoristiti svi zainteresirani.

U jedno smo sigurni, a to je da će svi gosti i sudionici maškaranih događanja i povorki ponijeti najbolje dojmove iz Crikvenice, kao jednoga od najvećih središta maškaranih zbivanja na Kvarneru. Kako bi osvježili uspomene, posjetite najveselije foto galerije na Facebook stranici Maškare Crikvenica i www.maskare.net. Neka vam budu podsjetnik na najveselija zbivanja na Kvarneru i uvertira za one nadolazeće, kojima se već sada počinjemo veseliti.

Organizator ‘Maškara 2019.’ je Turistička zajednica Grada Crikvenice, a suorganizator ‘Ekskluziva’ d.o.o. Rijeka.
Generalni pokrovitelj je Grad Crikvenica, a pokrovitelji su Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, ‘Jadran’ d.d. Crikvenica, ‘Eko-Murvica’ d.d., Županijska lučka uprava Crikvenica, ‘Adrialin’, ‘Lidl’ Hrvatska, Ožujsko pivo, ‘Pavlomir’ d.o.o., hotel ‘Marina’ Selce, hostel ‘Karlovac’, DC ‘Mihurić’ Selce, ‘Marinero Tours’, Erste bank, Novi list, Radio OK, ‘Hyper dizajn’ d.o.o.

Mail