BUDUĆNOST JE U ELEKTRIČNIM AUTOMOBILIMA! U Hrvatskoj je već zaživjela

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher (treći s desna na fotografiji) s članovima hrvatske delegacije na skupu u Parizu (foto: HGK)

Sto godina od osnutka Međunarodne organizacije proizvođača automobila.

‘Budućnost autoindustrije definitivno je u električnim automobilima, a u njihovom razvoju najveći izazov će biti proizvodnja baterija. Da je ta budućnost u Hrvatskoj već zaživjela pokazuju tvrtke poput Rimac automobila, a ono što nam treba da ojačamo taj propulzivni i inovativni sektor su kvalitetne državne mjere koje će omogućiti dodatni razvoj i zadržavanje radnika’, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher u Parizu, na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 100 godina osnutka Međunarodne organizacije proizvođača vozila (OICA), u sklopu koje je održana i konferencija o budućnosti auto industrije.

Zaher je naglasio kako su sve zemlje iz našeg šireg okruženja prepoznale važnost autoindustrije i proizvodnje auto dijelova jer ona omogućava ekonomsku stabilnost. ‘Iako imamo tvrtki koje su prepoznate na međunarodnoj automobilskoj sceni, moramo se snažnije orijentirati na ovu branšu, a ne samo biti pasivni promatrači uspjeha konkurenata’, poručio je.

Sama svečanost održana je pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emmanela Macrona koji je u svom uvodnom govoru napomenuo važnost proizvodnje vozila u Europi, osvrnuvši se na budućnost koja neminovno ide u smjeru električnih vozila, što nikako ne smije značiti odricanje od dosadašnje konvencionalne motorizacije. Spomenuo je i da se komponente za izradu baterija kao osnovnog dijela vozila budućnosti ne proizvode u Europi te da će Njemačka i Francuska zajednički uložiti 700 milijuna eura u izgradnju kapaciteta za proizvodnju na tlu Unije, kako bi se otvorila nova radna mjesta i osigurala neovisnost u odnosu na dosadašnji uvoz isključivo iz azijskih zemalja.

U sklopu delegacije HGK na konferenciji su prisustvovali i tajnik Udruženja trgovine motornim vozilima HGK Hrvoje Paver, Marta Longin u ime tvrtke Rimac automobili, izvršni direktor tvrtke Auto Hrvatska Zvonko Merkaš te Ivo Ivančević, član uprave Porsche Croatia i predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima HGK.

Kako je jedna od važnijih zadaća OICA-e organizacija, standardizacija i usklađivanje termina održavanja auto sajmova u cijelom svijetu, svečanosti su prisustvovale i direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić i Ružica Matić, voditeljica projekta Zagreb auto showa.

Mail