BOOT U DÜSSELDORFU Hrvatska predstavljena na 50. europskom sajmu nautike

Foto: HTZ

Sajam je obišao i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja hrvatsku nautičku ponudu na sajmu BOOT, jednom od najvažnijih europskih nautičkih sajmova, koji se ove godine održava u 50. izdanju u Düsseldorfu od 19. do 27. siječnja. Hrvatski štand, u sklopu kojeg svoju ponudu predstavlja ukupno 10 suizlagača, obišao je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

‘Hrvatska zbog vrlo kvalitetne i očuvane resursne osnove na međunarodnom tržištu zauzima poziciju jedne od najpoželjnijih nautičkih destinacija. Riječ je o proizvodu kojeg intenzivno promoviramo, kako u vrijeme glavnog dijela turističke godine, tako i za razdoblja pred i posezone. Kao podršku charter kompanijama i njihovim aktivnostima vezanima uz rani booking proveli smo veliku online kampanju na temu nautičkog turizma na tržištima Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Češke, Poljske, Italije, Švedske, Francuske i Slovenije’, izjavio je direktor Staničić, dodavši kako u organizaciji HTZ-a slijede nastupi na nautičkom sajmu BOOT koji se u ožujku održava u austrijskom Tullnu te na sajmu Interboot koji se u rujnu održava u njemačkom Friedrichshafenu, a tu je i poslovna radionica u Southamptonu.

Na sajmu će se održati sastanak s predstavnicima sektora nautike ADAC-a, u suradnji s kojima je i odrađena online kampanja nautičkog turizma. Direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio također će se susresti i s partnerima iz Savezne Pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije na temu promotivnih aktivnosti te jačanja avio prometa iz tog dijela Njemačke.

Foto: HTZ

Dodajmo kako je u 2018. godini u segmentu nautičkog chartera zabilježeno 479 tisuća dolazaka i 3,2 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 1 posto. Gledano prema županijama, najveći broj noćenja u nautičkom charteru 2018. zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (udio županije u noćenjima nautičkog chartera iznosi 44%), zatim slijede Zadarska (udjel 21%) i Šibensko-kninska županija (17%). Tijekom prošle godine s tržišta Njemačke ostvareno je više od 70 tisuća dolazaka i oko 530 tisuća noćenja u nautičkom charteru, što ovu zemlju pozicionira na prvo mjesto po turističkom prometu.

Da je nautika proizvod koji čini važan dio ukupne hrvatske turističke ponude pokazuju i podaci istraživanja TOMAS nautika 2017. Naime, prema tim podacima 56% nautičara dolazi iz kućanstava s prosječnim prihodima većim od 3.500€, što je skoro duplo veći budžet od ljetnih odmorišnih gostiju. Trajanje boravka nautičara uglavnom je u rasponu od 4 do 7 noćenja (59%), a potom slijede boravci u trajanju od 8 do 14 noćenja. Vezano za njemačko tržište, prema podacima istog istraživanja 3/4 nautičara iz Njemačke ostvaruje mjesečna primanja veća od 3.500€, a tijekom boravka u Hrvatskoj njih 71% ostvaruje do 7 noćenja. Od aktivnosti najčešće biraju restorane, shopping te sportske aktivnosti.

Među suizlagačima koji nastupaju na sajmu su TZ Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, Croatia Yachting, Marina Hramina, Marina Veruda, Angelina Tours, Ultra Sailing, Burin Yacht Charter, Offshore Boote te Denebola Charter + Anamore Yachting. U sklopu hrvatskog štanda, u suradnji s HGK i ACI-jem, organizirano je i druženje s partnerima u sklopu kojeg je održana i degustacija hrvatskih vina, sireva te ostalih gastronomskih delicija. Sajam BOOT Düsseldorf prošle je godine privukao više od 1900 izlagača, gotovo 250.000 posjetitelja te oko 2.000 akreditiranih novinara iz 44 zemlje svijeta, a još bolji rezultat očekuje se ove godine.

Mail