OSTAJE 300 KUNA Mali Lošinj ne mijenja visinu paušalnog poreza po krevetu

Foto: Sandro Tariba

Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja sudjeluju u razvitku i unaprjeđenju privatnog smještaja kroz niz akcija.

Temeljem Zakona o porezu na dohodak svi gradovi i općine, odnosno predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave obavezna su za 2019. godinu donijeti odluke kojima će se propisati visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu do 31. siječnja 2019. Navedena visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu ne može biti utvrđena u iznosu manjem od 150,00 kuna, niti u iznosu većem od 1.500,00 kuna. Isto tako, propisano je da ako Gradsko vijeće do navedenog datuma ne usvoji Odluku o visini paušalnog poreza, on će iznositi 750,00 kuna. Budući da bi se u tom slučaju radilo o više nego dvostrukom povećanju, poslovanje privatnih iznajmljivača time bi bilo znatno otežano.

‘S obzirom na povećanja koja su zahvatila naše sugrađane vezano uz novi sustav gospodarenja otpadom, za sada smo procijenili da nećemo mijenjati visinu paušalnog poreza, odnosno nećemo dodatno opterećivati naše sugrađane. Ostat će 300 kuna kao i do sada. Ovom odlukom želimo dati poticaj našim privatnim iznajmljivačima tako što ih nećemo dodatno financijski opteretiti neovisno o tome što smo jedna od najkonkurentnijih destinacija u Hrvatskoj’, prokomentirala je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Grad Mali Lošinj, kao i Turistička zajednica Malog Lošinja, nadaju se da će ova visina paušalnog poreza privatne iznajmljivače potaknuti na nastavak aktivnosti ulaganja koje već provode s Gradom i TZG Malog Lošinja.

Podsjećamo, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja sudjeluju u razvitku i unaprjeđenju privatnog smještaja kroz niz akcija s ciljem podizanja kvalitete usluge, inovacije i kreativnosti u turizmu. Realizirane su brojne aktivnosti i projekti s iznajmljivačima (sufinanciranje marketinških aktivnosti iznajmljivača, podjela sadnica, tečajevi stranih jezika, provođenje projekta Integriranog upravljanja destinacijom…), a dodatnim unapređivanjem kvalitete privatnog smještaja Lošinja poboljšat će se kvaliteta usluge u destinaciji i time nastaviti u smjeru razvijanja cjelogodišnjeg turizma.

Na području Grada Malog Lošinja postoji 1.090 iznajmljivača, 2.214 smještajnih jedinica, 6.500 osnovnih kreveta u apartmanima, sobama, kućama za odmor koji su u 2018. godini ostvarili 439.183 noćenja od ukupno ostvarenih 2,372.329 noćenja. Privatni smještaj i dalje čini značajan udio ukupnim noćenjima te sudjeluje u ukupnom turističkom prometu s udjelom od 18,5%.

Mail