CIJENE NAFTE Protekle su godine pale za više od 20 posto

Foto: Pixabay

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošlog tjedna, trećega zaredom, pa su u cijeloj 2018. izgubile više od 20 posto.

To je posljedica strahovanja ulagača da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje za energentima. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 3 posto, na 52,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto te iznosi 45,30 dolara.

Zbog toga je u odnosu na početak godine cijena barela na londonskom tržištu u minusu oko 22, a na američkom otprilike 26 posto.

Od početka 2018. pa sve do početka listopada cijene su nafte stabilno rasle zbog smanjenja proizvodnje nafte od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, na čelu s Rusijom, ali i naznakama stabilnog rasta globalnog gospodarstva.

Tako su početkom listopada dosegnule najviše razine u četiri godine.

No, u posljednja dva mjeseca cijene su nafte potonule više od 30 posto jer su najveći svjetski proizvođači povećali proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz, nakon uvođenja američkih sankcija, nije pao onoliko koliko se očekivalo.

Mail