ŠTO JE BUDUĆNOST ORGANIZACIJA DESTINACIJSKOG MENADŽMENTA? Otkrili su nam stručnjaci na DMK forumu

Foto: Goran Stanzl

Šesti nacionalni DMK forum posvećen destinacijskim menadžment kompanijama (DMK) i destinacijskim menadžment organizacijama (DMO) u organizaciji Hrvatske turističke zajednice okupio je velik broj predstavnika turističkih zajednica i destinacijskih menadžment kompanija.

Forum su pozdravnim govorima otvorili direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

‘Svi skupa možemo biti vrlo ponosni na dosadašnje turističke rezultate. Naša je zemlja u međunarodnim okvirima sve više prepoznata kao cjelogodišnja turistička destinacija, a veliku zaslugu u tome imaju i destinacijske menadžment kompanije koje su kreirale raznovrsne kvalitetne ponude za naše posjetitelje. Hrvatska turistička zajednica i dalje će podržavati sve kvalitetne projekte koji će ukupnoj hrvatskoj turističkoj ponudi dati dodanu vrijednost i bogatstvo novih inovativnih sadržaja’, naglasio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je Hrvatska turistička zajednica u 2018. godini s gotovo 2 milijuna kuna podržala 36 projekata destinacijskih menadžment kompanija.

Staničić, Glavina i Fain (Foto: Goran Stanzl)

Sudionici su tijekom jednodnevnog programa kroz niz predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka imali prilike saznati više o budućnosti kompanija i organizacija destinacijskog menadžmenta, mogućnostima i trendovima u digitalnom marketingu, primjerima dobre prakse iz područja destinacijskog menadžmenta te poslovanju domaćih i inozemnih destinacijskih menadžment kompanija. Tako je Manolis Psarros, osnivač destinacijske marketing agencije Toposophy, naglasio kako se puno destinacija susreće s problemom velikog broja turista, a samo mali broj destinacija poduzima nešto da bi se taj broj kontrolirao. Još jedan inozemni gost predavač Shaun Quinn predstavio je studiju ‘The Wild Atlantic Way: A Case Study’ i prezentirao 2500 km dugu rutu koju su razvili na zapadnoj obali Irske što je u tom slabije turistički razvijenom dijelu zemlje rezultiralo povećanjem broja turista za 30% te rastom zapošljavanja i razvojem lokalnih obrta za 50%.

Od domaćih predavača na forumu je sudjelovala Lidija Mišćin iz Hrvatske turističke zajednice koja je sudionicima približila projekt Europske unije MedCycleTour, dok je o važnosti transformativnog turizma za hrvatsku održivu budućnost govorila Irena Ateljević ispred Instituta za turizam. Tomislav Bagatin iz Meridien Tena okupljenima će približiti mogućnosti otkrivanja hrvatskih destinacija kroz aktivni turizam, odnosno kroz vožnju biciklom i pješačenje, a okupljene će s mogućnostima financiranja projekata kroz EU fondove upoznati Ksenija Slivar iz Ministarstva turizma. Šesti nacionalni DMK forum zaključit će se predavanjem Sandra Siljana iz Google Hrvatska, koji će govoriti o uvijek zanimljivim i aktualnim svjetskim digitalnim trendovima u turizmu.

Važnost DMK istaknuta je i u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine prema kojoj bi brojka registriranih specijaliziranih DMK agencija trebala narasti do 150 agencija koje bi u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama i privatnim poduzetnicima nudile raznovrsne turističke programe, ture i specijalizirane doživljaje s naglaskom na pred i posezonu.

Mail