BRITANSKI CHEF ODUŠEVIO ZAGREPČANE I TURISTE Pripremao tradicionalno britansko jelo s ‘hrvatskim twistom’

Foto: HTZ

Hrvatska turistička zajednica u suradnji s britansko-australskom produkcijom organizirala je prvi Food Box Day koji se održao danas na Britanskom trgu u Zagrebu.

Na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, u sklopu Adventa, svoja kulinarska umijeća zajedno su udružili chef Jack Stein, velika britanska kulinarska i televizijska zvijezda te Marinko Topalović, popularni hrvatski chef, ujedno i glavni kuhar restorana ReUnion unutar novootvorenog hotela Cannopy By Hilton u Zagrebu.

‘U Hrvatskoj, a posebice u Zagrebu, u ovom predivnom adventskom razdoblju boravi velik broj turista od kojih su mnogi i danas imali priliku kušati vrhunska jela pripremljena od dvojice jednako vrhunskih chefova. Naš gost Jack Stein izuzetno je popularan u Velikoj Britaniji te sam siguran kako će njegov kulinarski show snimljen u našoj zemlji značajno pridonijeti dodatnoj promociji Hrvatske na velikom i važnom britanskom tržištu’, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako su britanski turisti u dosadašnjem dijelu godine ostvarili više od 854 tisuće dolazaka i 4,5 milijuna noćenja što predstavlja rast od 8 posto.

Staničić sa chefovima (foto: HTZ)

Dodajmo kako je događanju prisustvovao i predstavnik Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Christopher O’Brien te brojni svjetski blogeri i influenseri iz Belgije, Njemačke, Velike Britanije, Japana, Francuske, Poljske i Švedske koji na poziv HTZ-a, u sklopu projekta #CroatiaFullOfMagic, borave u Hrvatskoj i Zagrebu na Adventu.

‘U Zagrebu i Hrvatskoj jednostavno uživam. Dobrodošlica i ljubaznost vaših ljudi, u kombinaciji s predivnim adventskim ugođajem, na mene ostavljaju poseban dojam. Izuzetno mi je drago što su mnogi prolaznici danas pratili našu pripremu jela kojeg su na koncu i degustirali. Njihove reakcije su bile odlične i to je ona prava moć gastronomije, da spaja ljude i kulture’, izjavio je Jack Stein, posebno naglasivši kako ga se najviše dojmio posjet tržnici Dolac.

Britansko – hrvatski kuharski dvojac pripremao je poznato i popularno britansko jelo ‘fish and chips’, ali na hrvatski način s hrvatskim autohtonim namirnicama.

Foto: HTZ

Marinko Topalović je naglasio kako mu je bila čast surađivati sa chefom kao što je Jack Stein. ‘Ponosan sam što sam imao priliku predstaviti potencijale hrvatske gastronomije uz inspirativno partnerstvo tijekom snimanja emisije Jack Stein: Inside the Box. Posebno mi je zadovoljstvo što je kuhar svjetskog kalibra prepoznao Zagreb i Hrvatsku kao kulinarsku inspiraciju i vjerujem da će svojom emisijom milijunima gledatelja prikazati našu zemlju u punom sjaju i tako potaknuti interes za dolaskom u Hrvatsku’, izjavio je Topalović.

Chef Jack Stein britanska je kulinarska zvijezda koja na nacionalnoj britanskoj televiziji UKTV te na Foxtel Australija vodi show ‘Jack Stein: Inside the Box’. Sin je poznatog televizijskog chefa Rick Steina s kojim je započeo svoju karijeru jednog od najuspješnijih britanskih kuhara mlađe generacije. Iskustvo je stjecao u najprestižnijim svjetskim restoranima od pariškog La Régalade do Tetsuya’s u Sidneyju. Uspješnu televizijsku karijeru započeo je 2017. godine serijom ‘Jack Stein: Born to Cook’ gdje je i debitirao kao autor kuharice World on a plate.

Chef Marinko Topalović educirao se uz vrhunske domaće i svjetske kuhare, a radio je u nagrađivanim hrvatskim restoranima. Nakon pozicije sous chefa u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton, povjerena mu je zahtjevna funkcija glavnog šefa ReUnion restorana u novootvorenom hotelu Canopy by Hilton Zagreb. Jelovnik restorana ReUnion osmislio je kao kombinaciju lokalne i internacionalne kuhinje.

Mail