JEDNOSTAVNO NAJBOLJI Lošinjski festival dobitnik tradicionalne nagrade ‘Simply the best’

Foto: TZG Mali Lošinj

Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’ posvećen pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja dobitnik je ovogodišnje tradicionalne hrvatske nagrade Simply the best!

Specijalizirani turistički magazin Way to Croatia te Udruga Hrvatskih putničkih agencija prepoznali su kvalitetu, kreativnost i inovativnost u turističkoj ponudi (ujedno i kriterijima odabira nagrade) te su upravo lošinjskom festivalu dodijelili nagradu u kategoriji ‘Manifestacije- tematska događanja višednevnog trajanja’. Nagrade su u pet osnovnih kategorija dodijeljene od 14. do 16. studenog 2018. u Varaždinu, tijekom 20. poslovno turističke burze PUT.

Foto: TZG Mali Lošinj

Festival je osmišljen u želji da se očuva, revitalizira i turistički valorizira pomorska baština i to kroz oživljavanje te prezentaciju povijesnog i kulturnog naslijeđa lošinjskog pomorstva koje je svoje zlatno doba živjelo od 1853. do 1884. godine. Ovaj segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i stanovništvu približi bogat i nadasve zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća. Ovogodišnji festival dio je EU projekta turističke valorizacije pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine Sjevernog Jadrana Mala barka II.

Više od 27 tisuća posjetitelja imalo je prilike sudjelovati u brojnim sportskim, kulturnim, zabavnim i edukativnim događanjima od 8. do 23. rujna 2018. godine, u organizaciji Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

‘Ovim festivalom ne samo da se trudimo očuvati našu pomorsku baštinu, već smo željeli posjetitelje, ali i stanovnike uvesti u svijet pomorstva te im predstaviti nekadašnje čuveno ‘zlatno doba pomorstva’ kada je u Malom Lošinju izgrađeno čak 247 brodova. Mnogi još uvijek ne znaju da je upravo Lošinj bio treće brodograđevno središte u austro-ugarskom carstvu, odmah iza Rijeke i Trsta. Brojne interaktivne radionice, predavanja te sportska događanja omogućila su zainteresiranima da dožive ‘duh’ i tradiciju destinacije’, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković.

Mail