BISER JADRANA Veliki vodič kroz Šibenik – ovo su stvari koje jednostavno morate vidjeti i doživjeti!

Foto: TZ Šibenik

Stari Šibenik spada među najveće i najbolje očuvane izvorne srednjovjekovne gradove.

U srcu Dalmacije skrio se Šibenik, najljepši dragulj dalmatinske obale. Prateći europske graditeljske i umjetničke trendove, ali poštujući vlastitu graditeljsku tradiciju, Šibenčani su sagradili kuće, palače, ulice i crkve s raskošnim portalima i neobičnim detaljima. Svaka kamena ulica priča svoju priču o povijesti, tradiciji, umjetnosti i kulturni na prostoru jednog od najmoćnijih hrvatskih gradova koji je odolio svim napadima Osmanlija, ali ne i pošasti kuge. Kuga je poharala Šibenik, kao niti jedan grad to tada. Povijesne knjige procjenjuju da je Šibenik tada izgubio 80 posto svoje populacije.

Stari Šibenik spada među najveće i najbolje očuvane izvorne srednjovjekovne gradove. Njegova povijesna jezgra, koja se počela razvijati krajem 14. i početkom 15. stoljeća, uključena je u zaštitnu zonu katedrale sv.Jakova koje je od 2000. godine pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske i kulturne povijesne baštine.

stari grad

IMG_3598

Sadašnji izgled stara gradska jezgra dobila je od sredine 15. do sredine 17. stoljeća kada je Šibenik zahvaljujući trgovini solju, vinu, pomorstvu i prihodima od mlinova na rijeci Krki doživio gospodarski i kulturni procvat. Iz tog razdoblja potječu šibenske kuće, palače i ulice, te katedrala i gradska vijećnica.

Katedrala sv.Jakova

Srce Šibenika čini elegantno kameno zdanje pod zaštitom UNESCO-a – katedrala sv.Jakova (15.-16. stoljeće), jedinstveni spomenik europskog sakralnog graditeljstva. Izgradnja katedrale trajala je više od stotinu godina, a započela je u gotičkom, te završena u renesansnom stilu. Jedina je to katedrala u Europi izgrađena isključivo od kamena bez vezivnog materijala, te jedina katedrala čiji vanjski izgled u potpunosti odgovara obliku unutrašnjih prostora.

katedrala

Na užem području grada nalazi se 24 crkve. Od kojih svaka ima zanimljivu priču. Ističemo crkvu sv.Krševana sa najstarijim zvonom u Hrvatskoj (13.stoljeće), crkvu sv.Ivana, crkvu sv.Frane sa Hrvatskim nacionalnim svetištem sv.Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca i zaštitnika hrvatskog naroda, crkva sv.Lovre sa samostanom i mnoge druge.

Čuvari Šibenika

Šibenik je nekad štitio moćan obrambeni sustav, a svjedoci tog vremena su 4 veličanstvene utvrde, među njima dvije revitalizirane (tvrđava sv.Mihovila i tvrđava Barone), jedna koja je u procesu revitalizacije (tvrđava sv.Ivana), te posljednja, ali i posebna, tvrđava sv.Nikole, odnedavno članica UNESCO-ove liste svjetske zaštićene baštine!

tri tvrđave

Tvrđava sv.Mihovila

Nezaobilazna postaja svakog posjeta Šibeniku svakako je srednjovjekovna tvrđava sv.Mihovila. Podignuta je na šezdeset metara visokoj strmoj kamenoj uzvisini koja dominira okolnim akvatorijem. Pod njenim zidinama razvio se Šibenik, najstariji autohtoni hrvatski grad na Jadranu, koji se prvi put spominje na Božić 1066.godine kao mjesto u kojem je boravio hrvatski kralj Petar Krešimir IV. Sa svojom dvorskom pratnjom.

Sv.Mihovil

Tvrđava Barone

Druga po redu revitalizirana je tvrđava Barone, podignuta na brdu iznad grada. Tvrđavu Barone, za potrebe ratovanja tj. obrane od Osmanlija dao je podignuti Barun Degenfeld koji je zapovijedao obranom grada. Tvrđava je žurno sagrađena, u roku kraćem od dva mjeseca, po svim standardima onog doba, u obliku nepravilne zvijezde. Danas, više od 370 godina nakon, suvremenim se jezikom prepričava zaboravljena priča o obrani grada. Oživljeni su likovi, zvukovi i prizori jednog od najpresudnijih trenutaka u povijesti Šibenika. Zakoračite u proširenu stvarnost i doživite bitku za grad preko vaših pametnih uređaja ili AR naočala!

Barone - proširena stvarnost

Tvrđava sv.Nikole

Tvrđava sv.Nikole nalazi se na samom ulazu u kanal sv.Ante. Od srpnja 2017. se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine. Tvrđava je sagrađena u 16. stoljeću, a samu gradnju su vodili vojni inženjeri Michele i Giangirolamo Sanmichelli. Tvrđava je sagrađena na mjestu nekadašnjeg samostana sv.Nikole. Zanimljiva je činjenica da utvrda u stvari nikada nije do kraja ispunila svoju funkciju jer nikada nije borbeno ni obrambeno bila aktivna. Također, potrebno je naglasiti da je sama izgradnja tvrđave sv.Nikole bio značajan graditeljski zahvat za grad Šibenik, ali i za mletačku vlast koja je gospodarila gradom. Šibenik je u to vrijeme bio jedan od najznačajnijih gradova na istočnoj obali Jadrana!

tvrđava sv.Nikole

Šetnica u kanalu sv.Ante

Šibenski kanal sv.Ante, jedan je od najljepših dijelova Jadranske obale i najraskošnijih pomorskih ulaza u grad. Uz prirodne ljepote uočljive na prvi pogled i prekrasan panoramski pogled na Šibenik, šibenski arhipelag i tvrđavu sv.Nikole, kanal krije brojne kulturne i prirodne vrijednosti. Uređena staza, pristanište i vidikovci, kulturna dobra i rekreacijski sadržaji omogućuju razne aktivnosti na cijelom području.

šetnica u kanalu

Suveniri – sastavni dio šibenske baštine i tradicije

Za najprepoznatljiviji simbol Šibenika ističemo šibensku kapu.U posljednjem se desetljeću ustalila u narančastoj boji s karakterističnim crnim vezenim detaljima. Može se primijetiti postojanje kape u dalekoj prošlosti grada, čak i na starim snimkama i fotografijama.


Šibenski botun – kroz povijest je krasio šibenske muške narodne nošnje, a posljednjih desetljeća prepoznat je kao originalni šibenski suvenir. Danas se izrađuje u različitim oblicima i za razne namjene. Šibenski botun je 2007. godine Hrvatska turistička zajednica proglasila najoriginalnijim hrvatskim suvenirom!

Šibenski bagatin – Šibenik je prvi grad koji je za vrijeme Mlečana kovao svoj novac. Bagatin je u Šibeniku bio platežno sredstvo više od 2 stoljeća. Kako je dekretom o kovanju bilo određeno, s jedne strane novčića bio je lik sv.Marka, zaštitnika Venecije, a s druge strane lik sv.Mihovila, zaštitnika grada Šibenika.

Navedene suvenire se može pronaći i kupiti u većini šibenskih suvenirnica i kućnih radinosti.

šibenska kapa

bagatin

šibenski botun

Jeste li znali?

– Da u Šibeniku, na trgu Dobrić, stoji rebus u kamenu koji se sastoji od reljefnih prikaza krila, kose, dviju kesa za novac, triju kocaka i mrtvačke glave. Pretpostavljeno značenje rebusa se čita na talijanskom: ‘Dalle false bocche sorte le morte’, u prijevodu ‘Iz varavih usta izlazi smrt’.

rebus

– Da se u prizemlju palače Marenci, na zapadnom uglu Medulićeva trga i Kalelarge nalaze dvije kamene posude, od kojih jedna ima urezan natpis ‘Amor d’ Cani’, u prijevodu ‘Ljubav Božja psima’, a u njoj se ostavljala voda za pse u vrijeme ljetnih mjeseci.

amor d'cani

– Da se u srednjem vijeku, na trgu Medulić nalazila mala tržnica. Zanimljiva je po tome, što se na uglu nekad srednjovjekovne kuće nalazi uklesana dužinska mjera (šibenska i venecijanska palica) iznad koje se nalazi kapelica.Prema tim mjerama trgovci su bili dužni izraditi svoje mjere točno prema uzorku urezanom u kamenu, na što ih je upozoravao i križ urezan između dviju mjera, kao simbol i jamstvo javne vlasti.

Sve tajne nećemo otkriti, to je na vama!

DVD-450 BOX 3_DSC8767

_DSC0995

plaža Banj

Mail